Nepokoje ve Francii: Ochromená letiště, vypálená škola, násilnosti

Paříž/Marseille - Francii zasáhla již šestá celostátní vlna stávek proti důchodové reformě. Už týden stávkují ropné rafinerie, a díky blokování jejich skladů hrozí kolaps zásobování pohonnými hmotami v zemi. Ke stávce se připojili řidiči kamionů, železničáři, letecká doprava a studenti. Právě mladí lidé se během dneška už několikrát střetli s policií. Po příslušnících pořádkových sil házeli kameny, zapalovali automobily i popelnice. Z Marseille a dalších významných francouzských měst dnes přicházejí zprávy o rekordních účasti na manifestacích. Celkem dnes ve Francii vyšlo do ulic asi 3,5 milionu lidí. Francouzi protestují proti záměru vlády zvýšit o dva roky minimální důchodový věk, který by tak vzrostl na 62 let, a na 67 let posunout věk pro přiznání plné penze.

Jedna studentka skončila v nemocnici, další zatčeni

Jako v předchozích dnech se i dnes do stávky aktivně zapojovali studenti. Zprávy o narušení výuky přišly nejméně ze 379 středních škol. Nespokojení studenti se navíc na několika místech střetli s policií, příslušníci proti nim museli zasáhnout slzným plynem. K největším nepokojům došlo na předměstí Paříže, v Nanterre a v Lyonu, kde studenti demolovali nebo zapalovali auta. Více než 120 demonstrantů policisté zadrželi.

V Paříži došlo během dopoledne ke zranění 15leté studentky. Dívku zasáhl podle serveru Le Figaro výbuch skútru. Ten vzplanul od popelnice, kterou krátce předtím zapálila skupina protestujících školáků. Vyhořela také jedna ze škol v Le Mans. Je jasné, že šlo o žhářský útok, neví se však, zda má souvislost s protesty.

Blokáda škol se navíc dnes rozšířila také na univerzity. Podle ministerstva školství byly dnes zcela zablokovány 4 z 83 univerzit v zemi. Další dvě zasáhla stávka jen částečně. Podle odborů, které jsou hybnou silou stávek, je ale situace mnohem vážnější. Zcela je prý zablokováno 6 vysokých škol, 4 ochromily protesty částečně.

Proč vláda tlačí na reformu?

Ve státní pokladně letos chybí na penze 32 miliard eur. Za dvacet let to bude osmdesát miliard. Ty si bude muset stát někde půjčit, což znamená vyšší dluhové zatížení do budoucna.

„Když budou lidi nutit pracovat déle, přinese to větší nezaměstnanost pro mladé – bude se jim hůř hledat práce,“ popsala důvod, proč studenti vyšli do ulic, Juliane Chartanová ze studentských odborů. „Bojíme se o svoji budoucnost,“ prohlásil jeden z protestujících studentů.

Marseille plná odpadků

Francie doma velmi často s úspěchem tvrdí, že je na své stávky zvyklá a umí je zvládnout. Pokračující stávka ale Francouze překvapila. Kromě Paříže zůstává ohniskem francouzské sociální nespokojenosti také jihofrancouzská metropole Marseille. „Zde už několik dní stávkují nejen vlaky a MHD, ale i popeláři. V mnoha obchodních ulicích, kde se měli procházet turisté, můžete zahlédnout nenasytné krysy mezi odpadky,“ uvedl v rozhovoru pro ČT publicista Jiří Slavíček.

V Marseille dnes navíc podle vyjádření odborů demonstrovalo rekordní množství lidí. Do ulic vyšlo 240 tisíc lidí, což je nejvíce od začátku protestů proti důchodové reformě. Podle informací policie se ovšem demonstrace v přístavním městě zúčastnilo jen zhruba 23 tisíc lidí. Rekordní účast na manifestacích hlásí odbory i z dalších velkých měst, například z Bordeaux nebo Rennes.

Ruzyně musela kvůli stávce rušit lety

Čechy nejvíce potrápilo narušené letecké spojení s Francií. Nejtíživěji dnes stávka dolehla na pařížské letiště Orly, které muselo zrušit zhruba polovinu letů. Na ostatních letištích je provoz omezen zhruba o třetinu. Stávka postihla také pražské ruzyňské letiště, které muselo zrušit tři lety. Další nabraly zpoždění. „Je potřeba počítat s možností zpoždění nejen letů do Francie, ale také těch, které přelétávají francouzské území,“ doplňuje ji mluvčí Českých aerolinií Hana Hejsková.

Stávky opět narušily také železniční. Během dnešního dopoledne na trať nevyjelo 30 a 40 procent vnitrostátních vlaků. Mezinárodní vlakové spojení zatím fungovalo téměř normálně směrem do Německa a Švýcarska, s částečným omezením však vlaky vyjížděly do Itálie a dalších destinací.

Palivo se shání stěží, dopis dnes nepošlete

Stávka dnes ochromila ale i další instituce, které se do protestů v posledních dnech příliš nezapojovaly. Týká se to například pošty, kde podle vedení firmy nepřišlo do práce přes 10 procent zaměstnanců. Odbory ovšem tvrdí, že je účast pošťáků na stávce mnohem vyšší. Práci jich dnes údajně bojkotuje čtvrtina. K protestům se dnes připojil také francouzský Telecom a některá média. Slavíček dodává, že pokud média zrovna nestávkují, prosí své posluchače o to, aby nepodlehli panice z nastávajícího nedostatku pohonných hmot.

Premiér François Fillon:

„Nedostatek benzinu nenastane. V případě nutnosti nasadíme policii.“

Na mnoha místech Francie však již řada benzinových pump hlásí vyprodáno. Již několik dní stávkuje všech 12 francouzských rafinerií a v pondělí večer nemělo zásoby pohonných hmot více než 2 500 z celkových 12 500 čerpacích stanic v zemi. Dnes má problémy se zásobováním pohonnými hmotami už celá třetina francouzských departmentů, informoval Fillon. Mezinárodní agentura pro energii dosud soudí, že Francie má dostatečné zásoby, aby mohla situaci čelit.

Sarkozy chce rafinerie odblokovat

Prezident Nicolas Sarkozy:

„Apeluji na zodpovědnost aktérů, aby protesty nepřekročily určitou hranici,“ prohlásil Sarkozy podle serveru Le Figaro.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes nicméně oznámil, že země zahájí kroky proti blokádě rafinerií. Apeloval na všechny aktéry protestů, aby od blokády upustili. Varovný ukazovák zvedla i ministryně spravedlnosti Michèle Alliot-Marie. Upozornila, že právo na demonstrace neznamená, že se lidé mohou dopouštět vandalismu.

Odbory se ale vzdát nehodlají. Počítají s tím, že mobilizace bude tak velká, že přiměje Senát, aby odložil hlasování o návrhu reformy. Bernard Thibault, generální sekretář odborové centrály CGT, dnes vyzval vládu, aby naslouchala hlasům demonstrantů a začala jednat s odbory. Senátoři, kteří mají nyní budoucnost reformy důchodů ve svých rukou, o ní chtěli hlasovat ve středu, ale vzhledem k dosud neprojednaným 500 dodatkům to bude nejspíš možné až ve čtvrtek večer.

Právě od projednání reformy v Senátu si Sarkozy slibuje ochabnutí protestů. Spoléhá na to, že pak odbory ztratí jednotu. Navíc příští týden mají v zemi začít školní prázdniny, které snad mladí ani staří nebudou chtít trávit na barikádách.

Vydáno pod