Nedostatek pohonných hmot obchází Francií

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes poslal policii na demonstranty, kteří na protest proti důchodové reformě zablokovali sklady pohonných hmot. Kýžený efekt ale nepřinesly, Francie se začíná potýkat s nedostatkem pohonných hmot. Silné zůstávají také protesty středoškoláků. Jejich čtvrteční protesty provázelo násilí a potyčky s policií, při kterých bylo nejméně pět studentů zraněno a 45 zatčeno. Dnes podle odborů studenti zablokovali na 700 středních škol, při střetech s policií byl zraněn jeden student.

Zvláštní jednotky ráno uvolnily čtyři sklady pohonných hmot, které blokovali stávkující na jihu a ve středu země ve Fos-sur-Mer, Bassens, Cournon d'Auvergne a u Toulouse. Demonstranti na pokyn odborů nekladli odpor. Mnoho dalších skladů je ale stále zablokováno, především na severovýchodě země. Během samotného zásahu demonstranti zablokovali pět dalších Stávky navíc znemožňují výrobu už ve všech dvanácti francouzských rafineriích.

K nasazení policistů proti demonstrantům dal pokyn Sarkozy. „Nemůžeme si dovolit nedostatek benzinu. Je nutné myslet na všechny, kteří se potřebují přemísťovat, na podniky, přepravce, vše, čím žije naše země. Proto se tak rozhodlo,“ vysvětlil státní tajemník pro dopravu v úřadu státního ministra Dominique Bussereau.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Přesto je nedostatek benzinu ve Francii stále vážnější hrozbou. V Marseille stojí 70 nevyložených ropných tankerů - v přístavu se stávkuje. Pohonné hmoty začínají docházet čerpacím stanicím i letištím. Orly zbývá benzín na 17 dní, ale na letišti Charles de Gaule by palivo mohlo dojít už v pondělí. Letečtí dispečeři se bojí kolapsu.

Situace se začíná vyhrocovat

„Celý systém zásobování benzinem se zadrhnul, může to být velmi vážné. Požádali jsem vládu, aby uvolnila své strategické zásoby,“ varoval šéf asociace francouzského petrochemického průmyslu Jean-Louis Schilansky.

O vážnosti situace svědčí i to, že se Francouzi v panice z nedostatku pohonných hmot doslova vrhli na čerpací stanice. Prodej pohonných hmot stoupl za posledních 24 hodin o polovinu.

Odbory si „ropný šok“ pochvalují

Zatímco dopravci i vláda se obávají dopadů nedostatku pohonných hmot, odboráři si mnou ruce. „Vládě díky tomu konečně dojde, že s námi musí jednat,“ prohlásil jedent ze členů mocné odborové ústředny CGT. Použitím policie podle ní Sarkozy nic nevyřeší. Vláda musí respektovat, že více než 15 let nebylo ve Francii tolik demonstrací. Na sobotu a úterý odbory naplánovaly další dny celonárodních protestů.

Chaos v průmyslu, školství i dopravě

Stávky stále narušují kromě petrochemického průmyslu a školství také provoz na železnici. Server Le Figaro navíc dnes informoval, že do stávky spontánně vstoupila i část personálu pařížského letiště Orly. Komplikovalo se zejména odbavování zavazadel. Část letů kvůli tomu byla zpožděna, některé dokonce zrušeny.

Odborům a levicové opozici v důchodové reformě hlavně vadí zvýšení důchodového věku a prodloužení doby povinného přispívání na důchod. Reformu už schválila poslanecká sněmovna (Národní shromáždění), teď ji posuzuje Senát. I tam patrně projde bez velkých problémů.

Od prvních demonstrací začátkem září se přitom zvýšil odpor veřejného mínění proti reformě. Podle průzkumů lidé zprvu považovali reformu za nespravedlivou, avšak nevyhnutelnou, zatímco nyní jich je 54 pro generální stávku. Podobná stávka a demonstrace v roce 1995 přiměla vládu odvolat tehdejší návrh důchodové reformy.