Státní lesy podle Haška potřebují audit

Praha – Stínový ministr zemědělství za ČSSD a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) vyzval ministra Ivana Fuksu (ODS) k provedení forenzního auditu ve státním podniku Lesy České republiky. Zároveň odmítl plánovanou transformaci firmy na akciovou společnost. Podle něj se jedná o pokus o privatizaci státního podniku, kterému patří zhruba polovina lesů v zemi.

Podle dnešních Hospodářských novin stát za poslední tři roky prodělal na prodeji dřeva zhruba miliardu korun. Vinu na ztrátě má nevýhodná smlouva LČR s polostátní firmou Hradecká lesní a dřevařská společnost (HLDS), přes niž Lesy dřevo prodávají, uvedl generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora.

„Je to miliarda korun z veřejných peněz. Kolik je takových miliard v jiných kauzách na ministerstvu zemědělství, kolik je jich na jiných resortech?“ řekl v reakci na článek Hašek s tím, že nevýhodnou smlouvu s HLDS prodloužil v roce 2007, kdy ministerstvo zemědělství vedl Fuksův stranický kolega Petr Gandalovič, současný náměstek ministra zemědělství Jiří Novák. Ten byl tehdy generálním ředitelem LČR.

Podle Fuksova nedávného vyjádření by se LČR měly přeměnit na akciovou společnost již v průběhu příštího roku. Část nerozděleného zisku firmy by pak mohla být použita na financování důchodové reformy, čímž by vláda získala až sedm miliard korun.

„Podle našeho názoru je to fakticky pokus o privatizaci,“ řekl Hašek. O transformaci LČR ze státního podniku na akciovou společnost, která by přinesla státu možnost čerpat dividendy, mluvil v době svého vedení resortu Gandalovič.

„Změna právní formy nic neřeší. Nejde o nic jiného než o snahu vytáhnout peníze ze státního podniku ve formě dividendy do kapes akcionářů. Kde máme záruku, že tímto akcionářem ve stech procentech bude jen český stát?“ pronesl Hašek. Fuksa v minulosti připustil, že minoritní podíl akcií LČR, stejně jako Budějovického Budvaru (poté, co bude také transformován na akciovou společnost), by stát mohl prodat na burze.

Vyšší DPH zdraží potraviny

Hašek na dnešní tiskové konferenci kritizoval také plánovaný růst snížené sazby daně z přidané hodnoty. Podle něj povede ke zvýšení ceny potravin o víc než tři procenta, se kterými počítá ministerstvo zemědělství. „Jsem přesvědčen, že ten nárůst DPH se projeví ve větší míře, než to národu sděluje ministr zemědělství,“ uvedl Hašek. „Narostly ceny energií, narostly ceny pohonných hmot, rostou ceny vstupních surovin. Na tom se také podepsala letošní špatná úroda obilí a výrazný propad rostlinné výroby,“ poznamenal Hašek.

Snížená sazba DPH by se podle plánů vlády měla od roku 2012 zvýšit ze současných deseti procent až na 17 procent. Zároveň by se podle premiéra Petra Nečase měla snížit základní sazba DPH z 20 na 19 procent a firmám by klesly odvody na sociální pojištění o 3,5 procenta. Chybějící peníze by měly být nahrazeny právě růstem snížené sazby DPH.

Těžba dřeva
Zdroj: ČT24