Žofín: Jak dosáhnout energetické samostatnosti a zkrotit fotovoltaiku?

Praha – Do paláce Žofín se dnes sjeli odborníci na energetiku a o svém oboru diskutovali s veřejností. Již 106. Žofínské fórum se tentokrát zamýšlelo nad tématem „Nová situace na trhu s energiemi. Boj o vyšší zisky, nebo snaha vyhovět zákazníkům?“ Mluvilo se i o palčivém tématu zdražování elektřiny, za kterým stojí nejen rozmach solárních elektráren. Ten byl i nejkontroverznějším tématem fóra. Všichni se shodli, že je třeba zasáhnout, jednotný názor však nepanuje v tom, jestli už není pozdě. Řeč přišla i na důsledky neprolomení ekologických limitů těžby uhlí a budoucnost českých elektráren. Neprolomení limitů by totiž podle odborníků zvedlo ceny některých komodit, především hnědého uhlí.

Dotkne se zdražování všech?

Organizátoři fóra chtějí tématem reagovat na situaci na trhu. Mnoho firem, které dosud obchodovaly jen s plynem, totiž vstupuje i na trh s elektřinou. Podle Hünera by to však mohlo zapříčinit růst cen. Náklady související s trhem totiž vyrostou. Boom solární energie tak nemusí být jediným faktorem, který na ceny elektřiny bude působit.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner pro Český rozhlas:

„Je třeba říct, že věcí, které prodražují elektřinu a plyn a energie obecně, je tolik, že je třeba si naprosto komplexně říct, které to jsou a jestli to zákazník vůbec chce. To je, myslím, to nosné téma Žofínského fóra.“

Fórum mělo ambici pojmout všechna témata, která se v současné době kolem energetiky točí. Mluvilo se tedy samozřejmě i o prudkém rozvoji solárních elektráren, který podle předsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josefa Fiřta není v relaci s ostatními zdroji. Stát fotovoltaiku nadměrně podporuje, a to způsobuje problémy na trhu s energií. Dodal proto, že ERÚ v roce 2011 výrazně sníží výkupní cenu z fotovoltaiky. Doplnil ještě, že by měl být vytvořen fond na rušení solárních panelů. O všem se hovořilo v souvislosti s přípravou státní energetické koncepce a energetické bezpečnosti České republiky.

Energetická koncepce – více obnovitelných zdrojů, méně závislosti

Česká energetická koncepce, o které se bude jednat v říjnu tohoto roku a v březnu 2011, podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera musí vytvořit bázi vyváženého energetického mixu. Tentokrát se počítá i s nárůstem využití obnovitelných zdrojů. Více energie by mělo pocházet z biomasy, geotermální energetiky a fotovoltaiky. V roce 2025 by dokonce mělo dojít k prolnutí cen z klasicky vyráběných zdrojů a zdrojů obnovitelných. To je jedním z hlavních hnacích motorů podpory obnovitelných zdrojů. Koncepce také Česko vybízí k tomu, aby investovalo do infrastruktury a výzkumu a vývoje. V budoucnosti nám totiž hrozí nedostatek kvalifikovaných lidí.

Česku plynové krize nehrozí

Jedním z témat bylo i případné zdražování plynu. Boom solárních elektráren podle prezidenta České plynárenské unie Oldřicha Petržilky na ceny plynu přímý vliv nemá. Vláda ale uvažuje i o tom, že růst cen elektřiny v příštím roce vykompenzuje zvýšeným zdaněním plynu. To by potom ceny mohlo zvednout. Pokud se tak nestane, ceny plynu by podle Petržilky růst nemusely. Z osmdesáti procent se na jejich tvorbě totiž podílí cena ropy, nezanedbatelný vliv má i kurz koruny.

Prezident České plynárenské unie Oldřich Petržilka:

„Jsme schopni s naprostou jistotou zásobovat ČR 30 dní i v těch největších mrazech.“

Důležitým tématem fóra je i energetická samostatnost. Mluvilo se tedy logicky i o plynové závislosti České republiky na Rusku. Petržilka připomněl, že během plynové krize Česko problémy nepocítilo. Plyn jsme totiž tehdy odebírali od Norska. Odtud nám normálně plyne čtvrtina paliva, zbytek dodává Rusko. Česko v tomto ohledu patří k zemím, které dokáží diverzifikovat svoje dodávky, to je podle odborníka pozitivní. Plusem Česka jsou také podzemní zásobníky plynu a diverzifikace logistiky plynu.  

Solární panely
Zdroj: ČT24
Vydáno pod