Pasové kontroly v rámci Schengenu dnes v noci skončily i pro Čechy

Praha - Lidé mohou ode dneška bez pasových kontrol cestovat letadlem z Česka do 23 zemí Evropské unie. Při cestě se prokazují jen palubní vstupenkou a průkazem totožnosti. Úderem půlnoci totiž začala i na tuzemských mezinárodních letištích platit pravidla schengenského bezhraničního prostoru, která zjednodušují a zrychlují odbavení cestujících.

Hraniční kontroly u letů do schengenských zemí zrušilo v noci na dnešek 16 českých mezinárodních letišť. První letadlo, do nějž mohli cestující z Prahy nastoupit bez pasové kontroly, zamířilo krátce po šesté hodině ráno do Frankfurtu nad Mohanem.
 
„Zatím jsme nezaznamenali žádné komplikace,“ řekla mluvčí cizinecké policie Barbora Kudláčková. Podobně se vyjádřila i mluvčí největšího českého letiště Praha-Ruzyň Eva Krejčí. To vyhradilo pro lety do zemí EU nový Terminál 2, který byl k tomuto účelu postaven. Terminál odbavuje asi 60 procent z celkového počtu cestujících, doplnila Krejčí. Příslušníky cizinecké policie na odletech v Terminálu 2 nahradili pracovníci Letiště Praha.
 
Změnu si pochvalují i piloti malých motorových strojů.„Můžu odstartovat z kteréhokoli letiště nebo plochy, která je pro ten letoun určena a nemusím k tomu využívat letiště, které má statut letiště mezinárodní,“ dodává ke změnám prezident Aeroklubu Vlasta Dvořák.
 
Neodkladnou věcí ale zůstává příprava a oznámení letového plánu. Ne vždy je komunikace jednoduchá. Například polská strana trvá na přesných souřadnice, kde letoun překročí hranice. Uživatelé bezmotorových letounů mohou mít s oznámením letového plánu menší komplikace. Jedná se hlavně o větroně. Pro ně je velký problém určit přesný čas a místo, kde přeletí hranici. 
 
Schengenský prostor, kde se mohou cestující pohybovat bez hraničních kontrol, zahrnuje většinu zemí EU. Kontroly ale dále provádí například Británie a Irsko. Členem zatím není ani Rumunsko a Bulharsko. Pas bude dále potřeba i při cestě do Švýcarska. Tato alpská země by se ale mohla připojit k Schengenu ještě letos.
 
Pasové kontroly dále platí pro cestující mířící z neschengenských zemí na letadlo do Schengenu. Ti proto musí být od „schengenských“ cestujících odděleni. Na ruzyňském letišti je letům ze zemí mimo EU vyhrazen Terminál 1. Pasová kontrola se přesunula do průchodu mezi tento terminál a „schengenský“ Terminál 2.
 
I další česká letiště, která provozují pravidelné lety do neschengenských destinací, zajistila stavební oddělení obou proudů cestujících. Jedná se o letiště v Brně, Ostravě a Karlových Varech.
 
Česko vstoupilo do schengenského prostoru společně s osmi dalšími zeměmi na konci loňského roku. Kontroly ale v prosinci zmizely jen z pozemních a námořních hranic. Letiště tak do dneška zůstala posledními hranicemi státu, kde bylo při cestě do EU nutné pasové odbavení.

Větroň
Zdroj: ČT24