Anglo Irish Bank táhne Irsko ke dnu

Dublin – Irská vláda se prohne pod platbou za záchranu zestátněného irského bankovního ústavu Anglo Irish Bank. Zaplatí za ni 29 až 34 miliard eur (až 837 miliard korun) a další miliardy nového kapitálu budou potřebovat dvě další velké irské banky. Sdělila to dnes irská centrální banka. Její zpráva přiměla vládu ke slibu předložit v listopadu nový čtyřletý plán snižování rozpočtového deficitu. Ratingové agentury navíc Irsku hrozí snížením hodnoticí známky.

Pád Anglo Irish by zemi srazil na kolena

Situace kolem Anglo Irish Bank vzbuzuje v investorech obavy o zdraví celého finančního sektoru Irska. Irský ministr financí Brian Lenihan nicméně v dnes vydaném rozhovoru s Financial Times trhy příliš neuklidnil. Podle něj hrozí, že pád banky Anglo Irish Bank by srazil na kolena celou zemi. 

Anglo Irish Bank táhne Irsko ke dnu (zdroj: ČT24)

irský ministr financí Brian Lenihan

„Žádná země si nemůže dovolit nechat padnout tak velkou banku s tak velkým finančním vlivem.“

Mezi lidmi vyvolala další injekce pro banku vlnu protestů. „Dnešní oznámení přibližuje irský bankovní systém jeho definitivní restrukturalizaci, která je podmínkou trvalého ekonomického oživení,“ uvedl guvernér centrální banky Patrick Honohan. „Dodatečné rozpočtové náklady, a zejména s tím související vyšší poměr zadlužení k HDP, potvrzují nutnost přenastavit podobu rozpočtu,“ dodal.

Vláda chce situaci co nejrychleji vyřešit. Lenihan prohlásil, že vláda v listopadu předloží čtyřletý plán na snížení rozpočtového deficitu do roku 2014 pod tři procenta hrubého domácího produktu. Plán bude zahrnovat i zvýšené náklady na dodatečnou podporu bank, které mají problémy od roku 2008 kvůli splasknutí „bubliny“ zdejšího realitního trhu.

Centrální banka odhaduje, že bude další z postižených bank Allied Irish Bank do konce roku potřebovat tři miliardy eur. Ministr Lenihan uvedl, že vláda zřejmě v této bance převezme většinový podíl. Akcie banky se v reakci na to propadly o více než dvacet procent. Podporu pro Irish Nationwide vláda zvýší na 5,4 miliardy eur z dosavadních 2,7 miliardy eur.

Anglo Irish Irsko potopila

Náklady záchrany Anglo Irish, kterou vláda převzala počátkem loňského roku a nalila do ní již 23 miliard eur, přispěly k tomu, že Irsko má jeden z nejvyšších rozpočtových deficitů v Evropské unii. Kvůli dodatečným nákladům na podporu bank dosáhne letos podíl irského domácího dluhu na HDP téměř 99 procent. Rozpočtový deficit včetně výdajů na banky vzroste až na 30 procent HDP, což byla ještě v nedávných letech úroveň celého státního dluhu.

Irské potíže zvyšují nervozitu na finančních trzích a úroky irských dluhopisů jsou nyní na rekordních maximech od přijetí eura. Podle analytiků však zatím řecká dluhová krize Irsku nehrozí, protože financování svých potřeb má vláda zajištěno až do poloviny příštího roku. V souvislosti s nejasnostmi, které panují kolem záchrany jedné z největších bank v Irsku, však zemi pohrozily agentury Moody's a Standard and Poor's dalším snížením ratingu.

Protesty
Zdroj: ČT24