Domácnosti za elektřinu zaplatí až o 7700 korun více

Praha – Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který tvoří část ceny elektřiny, poletí v roce 2011 vzhůru. Ze současných 166 korun se nejspíš vyšplhá na 520 korun za megawatthodinu. Důvodem je prudký rozvoj solárních elektráren v České republice. Na dnešním setkání s novináři to řekl místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček. Kdyby tak vláda nezasáhla, ceny elektřiny by se v příštím roce zvedly až o 13 procent pro domácnosti a o 18 procent pro průmyslové podniky.

Pokud vláda nezasáhne, dost si připlatíme

Průměrná domácnost se spotřebou 2500 kilowatthodin, která bydlí ve třípokojovém bytě a elektřinou svítí, vaří a používá obvyklé spotřebiče, by v příštím roce zaplatila za elektřinu zhruba o 1300 korun více. Domácnosti, které využívají elektřinu také k topení a ohřevu vody, a spotřebují tak 15 000 kWh, by si podle ERÚ připlatili o zhruba 7700 korun za rok. Nejhůře by na tom pak byli podnikatelé. Například malému podnikateli se spotřebou 40 tisíc kWh by se výdaje za elektřinu od ledna zvýšily o 20 000 korun. Velké podniky se spotřebou 30 GWh by zaplatily o zhruba 15 milionů korun za rok více.

Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů má příští rok podle ERÚ tvořit zhruba 15 až 20 procent ceny za dodanou elektřinu. Příspěvek souvisí zejména s připojeným instalovaným výkonem solárních elektráren. „Tři čtvrtiny podpory obnovitelných zdrojů půjdou příští rok na fotovoltaiku,“ podotkl Němeček. Fotovoltaické elektrárny mají v příštím roce vyrobit asi třetinu energie z tuzemských obnovitelných zdrojů.

Výkon solárních elektráren v současnosti činí zhruba 754 megawattů. Do konce roku ERÚ předpokládá, že se připojí 1400 až 1600 MW. „V současnosti provádíme ještě zpřesňující odhady,“ uvedl předseda ERÚ Josef Fiřt. „Tyto zdroje nám dělají největší vrásky, pro zákazníky totiž způsobí to největší zdražení,“ dodává Němeček.

Stát se snaží růst cen zvrátit, moc času na to ale nemá

Stát to takhle nechat nechce a hledá způsoby, jak růst cen elektřiny v příštím roce pozastavit. Vláda například od příštího roku zrušila podporu slunečních zdrojů postavených na volných plochách. Podporovat chce jen střešní instalace. „Počítáme s tím, že sněmovna tuto novelu schválí,“ řekl Němeček. Vláda  také fotovoltaickým elektrárnám ruší osvobození od daně z příjmů a sníží se i odpisová výhodnost technologické části elektráren. S dalšími opatřeními by si ale měla pospíšit, do konce roku už jí zbývá jen pár týdnů.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek však již dříve slíbil, že když zdražení elektřiny pro domácnosti překročí deset procent, bude vláda hledat další opatření, aby růst cen energie omezila. Energetický regulační úřad také chystá od příštího roku snížit výkupní ceny za elektřinu z obnovitelných zdrojů zhruba o polovinu. Velké elektrárny tak budou elektřinu prodávat za asi 5,50 korun za kWh. Dopad do konečných cen elektřiny bude podle Fiřta stanoven na konci listopadu.

Výkupní ceny investorům garantuje zákon, a to po dobu 20 let od uvedení zařízení do provozu. Jejich větším snížením, než zákon umožňuje (každoročně o pět procent), by se ČR vystavila riziku soudních sporů a arbitráží. Změnu přinesla až vládní novela, kterou sněmovna přijala letos v dubnu. Podle nového ustanovení může ERÚ snížit výkupní ceny výrazněji až u zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.