Akcie vás nebaví? Vydělat se dá na zlatě i na obilí

Praha – Investování do komodit sice není mezi drobnými investory zdaleka tak rozšířené jako v případě cenných papírů, o to zajímavější výdělky však takto uložené peníze mohou přinášet. Dvojnásob to platí v současné době, kdy se finanční trhy vzpamatovávají z otřesů způsobených krizí. Nákupy drahých kovů nebo třeba kakaa se tak i v našich končinách stávají jevem stále běžnějším.

Doslova trhákem mezi komoditami se v posledních letech stalo zlato. Jeho cena raketově roste už od počátků ekonomické krize a podle odborníků se dá očekávat, že svůj vrchol má stále ještě před sebou. „Přestože roste cena, stále roste i poptávka, a to jak investiční, tak roste poptávka ze šperkařství i z průmyslu, a to tlačí cenu vzhůru,“ vysvětluje Štěpán Pírko z investiční společnosti Colosseum, proč se investice do zlata může i nyní vyplatit. Zlato se podle něj v současné době nachází na začátku spekulativní mánie a v této fázi růstu se může jeho cena v průběhu jediného roku třeba i zdvojnásobit.

I mezi jednotlivými drahými kovy ale panují podstatné rozdíly. „Zlato je vnímáno jako bezpečný přístav, to znamená, že profituje nejvíce v dobách krize, zatímco průmyslově orientované drahé kovy, jako je stříbro, paládium nebo platina, naopak překonávají růst zlata v dobách, kdy je větší konjunktura,“ podotýká Štěpán Pírko.

Studio 6: Investice do komodit (zdroj: ČT24)

Zlatý důl jménem bavlna

Nejenom zlato a drahé kovy ale mohou být pro schopného investora příslovečným zlatým dolem. V poslední době rostla například také cena většiny zemědělských komodit. Třeba bavlna zdražila oproti loňsku o 54 procent a je nyní na 15letém maximu. Neprohloupil ani ten, kdo v posledních měsících investoval do pšenice nebo kukuřice. „V okamžiku, kdy jsou četnější zprávy o tom, že klima není vhodné pro dostatečnou produkci zemědělských komodit, tak samozřejmě jejich cena roste,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel. Právě takovou zprávou byla letos vlna letních požárů v Rusku.

Sázkou na jistotu je ale podle Havla investice do půdy. „Speciálně v České republice a obecně v nových členských zemích Evropské unie, kde je cena půdy stále velmi nízká, je evidentní, že poroste,“ zdůrazňuje.

Pokud už uvažujete o investování do komodit, neznamená to, že musíte mít doma trezor na uložení zlatých prutů nebo silo pro skladování obilovin. Vše lze pořídit přes prostředníka a těch je na trhu celá řada.