Solární elektrárny už příští rok podporu nedostanou

Praha – Vláda dnes schválila novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která má zastavit boom ve výstavbě solárních elektráren a zmírnit tak hrozící skokové zdražování elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů. Elektrárny připojené do sítě od příštího roku, by se tak už neměly dočkat státní podpory.

Podle premiéra Petra Nečase představuje dnes schválená novela pouze první krok v úsilí vlády o zmírnění růstu cen elektřiny. „Změnou tohoto zákona dáváme jasně najevo, že nehodláme složit ruce v klín a pouze pasivně se dívat, co se děje na energetickém trhu s dopady na koncové zákazníky,“ uvedl Nečas na tiskové konferenci. „Budeme hledat další způsoby, jak tento nárůst cen omezit,“ zdůraznil.

Návrh novely počítá s tím, že od 1. března 2011 skončí podpora pro fotovoltaické elektrárny umístěné na volné ploše. Navíc chystaná novela znemožňuje získávání podpor pro tzv. ostrovní provozy, tedy provozy, které nejsou zapojeny do sítě. To má podle Nečase eliminovat možnosti spekulativního připojení do soustavy.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka umožní novela příští rok zabránit připojení solárních elektráren o výkonu až 700 megawatt, což by znamenalo úsporu 7,8 miliardy korun na státních podporách.

Ke konci července byly v Česku připojeny solární elektrárny o výkonu 694 megawattů. „Podle různých odhadů by do konce roku mohlo být připojeno 800 až 1000 MW, nicméně opatření, o kterých diskutujeme – toto je první sada z nich – by ten nárůst měla maximálně přibrzdit tak, aby dopady do cen elektřiny byly únosné,“ dodal Kocourek. Energetický regulační úřad připouští, že díky novému opatření by mohla elektřina pro domácnosti od nového roku zdražit místo dvaceti jen o deset procent.

Majitelé elektráren hrozí arbitrážemi

Konec podpor solární energetiky se pochopitelně nelíbí majitelům solárních elektráren. Mnozí z nich úsilí vlády označují za ránu pod pás, spoustu projektů totiž nestihnou do konce roku dokončit. Kvůli zmařené investici uvažují dokonce o arbitráži.

Vláda by chtěla ve sněmovně návrh prosadit ve zrychleném řízení, tedy schválením hned v prvním čtení. Poté ho musí projednat ještě Senát a podepsat prezident republiky.

Solární elektrárny v Česku prodraží i samotnou distribuci elektřiny. Společnost ČEZ Distribuce dnes oznámila, že letos investuje téměř 440 milionů korun do technických úprav distribuční soustavy, z toho 290 milionů vynaloží právě kvůli solárním elektrárnám. Tato investice se přitom promítne do regulované ceny dodávky elektřiny pro konečné zákazníky.