Nečas: Platy snížíme o desetinu, o změně tarifů se bude jednat

Praha – Vláda bude jednat o způsobu snížení mezd zaměstnancům ve veřejném sektoru, na desetiprocentní redukci mzdových prostředků ale trvá. Odborům to na dnešním jednání tripartity slíbil premiér Petr Nečas. Podle něj je možné diskutovat o plánovaných změnách tarifních tabulek, které navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí a které jsou pro odbory největší překážkou k možné dohodě.

Předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil byl k výsledkům jednání skeptický. Tripartita se podle něj pouze dohodla na dalším jednání. Odbory tak nadále plánují demonstraci na 21. září. Rozpočtu vytýkají, že je založen pouze na škrtech a neřeší příjmovou stránku.

Petr Nečas, předseda vlády:

„Budeme se zabývat některými námitkami, jakým způsobem provést snížení objemu platů ve veřejném sektoru. Otevřeně jsem totiž sdělil, že vláda neustoupí od toho objem o deset procent snížit, ale jsme připraveni diskutovat o způsobu, jak to proběhne.“

Zástupci zaměstnavatelů vznesli na jednání tři zásadní připomínky. Nesouhlasí s tím, že by firmy měly od příštího roku hradit třetí týden nemocenské. Dále se jim nelíbí pokles investic do dopravní infrastruktury a rozdělení prostředků na vědu, výzkum a inovace.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl po jednání řekl, že každá ze stran řekla svoje stanovisko. „Vláda velice srozumitelně vysvětlila, kam se chce pohybovat. My s řadou věcí jako zaměstnavatelé nesouhlasíme, na druhou stranu priorita udržet veřejné finance je alfou a omegou, a jestli se nepovede, tak zapomeňme na to, že peníze, co máme v bance nebo doma, budou mít nějakou hodnotu,“ řekl novinářům. Odborům prý vytkl jedinou věc, a to že se neozývaly, když zemi zadlužovala vláda sociálních demokratů vedená Jiřím Paroubkem.

Vydáno pod