ČNB vydává pamětní minci k výročí sňatku Jana Lucemburského

Praha - K sedmistému výročí sňatku Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou dnes vydá Česká národní banka stříbrnou pamětní minci v hodnotě dvou set korun. Podobnou minci v hodnotě sedmi set eurocentů vydá i lucemburská centrální banka. Autorem grafického ztvárnění pamětní stříbrné dvousetkoruny je Jakub Vlček. Podepsaný je přitom i pod lucemburským návrhem.

Pamětní mince spatří světlo světa právě dnes. Stejně tak tomu bude v Lucemburku. „Poprvé v historii České národní banky je pamětní mince k významné historické události vydávána současně i zahraniční centrální bankou,“ konstatoval Pavel Řežábek, člen bankovní rady ČNB.

Motivem rubové strany české mince je stylizovaná podoba Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny při uzavření sňatku na pozadí gotického dekoru. Na líci má českého lva ve stylizované středověké podobě na gotickém pozadí. Líc lucemburské mince zdobí lucemburský velkovévoda. Obě stříbrné mince razí jablonecká Česká mincovna. Česká národní banka vyrazí přes dvacet tisíc těchto mincí, lucemburské budou jen tři tisíce kusů.

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod