Na Vysočině je D1 po hromadné nehodě průjezdná oběma směry

Jihlava - 189 nabouraných aut a na 20 000 zablokovaných lidí, to je bilance hromadné dopravní nehody, která se ve čtvrtek dopoledne stala na dálnici D1 v úseku mezi 90. až 140. kilometrem. Na místě se vytvořila až třicetikilometrová kolona. Jednalo se o největší havárii a dopravní kolaps v historii Česka. Nejhorší situace byla mezi 96. a 100. kilometrem, kde v husté vánici nabouralo zhruba šedesát aut. K dalším nehodám došlo i na 110., 129. a 130. kilometru. Srážka deseti vozidel se řešila také na 139. kilometru. Záchranná služba udává celkem 30 zraněných lidí. Dva z nich jsou přitom ve vážném stavu a dva dokonce v ohrožení života.

Na místě zasahovalo na 150 profesionálních záchranářů. Vrtulníky odvezly zraněné do Úrazové nemocnice v Brně a do nemocnic v Jihlavě a Třebíči. Na místo nehody také přijel autobus hasičů, ve kterém se účastníci nehody mohou ohřát a odpočinout si. Hasiči rozebrali také část svodidel, aby uvolnili cestu autům uvízlým v koloně. Ministr vnitra Ivan Langer, dokonce uvažoval i o povolání armády.

Záchranářům se podařilo dálnici kolem 100. kilometru zprovoznit po 11 hodinách. Po 21:00 mohla auta projíždět v obou směrech alespoň v jednom jízdním pruhu. Ve směru na Prahu byla doprava provizorně svedena přes střední dělicí pruh do protisměru, řiidiči se vraceli zpět na 99,7. kilometru, informoval policista z dálničního oddělení ve Velkém Beranově. Provoz se plně podařilo obnovit na 90. kilometru a ve směru na Brno policie pouští i nákladní dopravu.

Ve směru na Brno skončilo vyprošťování havarované cisterny na 127. kilometru. Dálnice je směrem na Brno v celém úseku průjezdná minimálně jedním jízdním pruhem, několikakilometrové kolony se pomalu rozjíždějí.

Po 22:30 byla situace stabilizovaná a první kamiony, které zůstaly stát na silnici celý den, začínají místo nehody pomalu opouštět. Hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil informoval o tom, že na dálnici už nejsou žádní zablokovaní lidé v autech. Složky integrovaného záchranného systému situaci velmi dobře zvládly. Odstraňování následků hromadné nehody v obou směrech bude pokračovat minimálně celý pátek.

Kolem 2:30 byla dálnice D1 zprůjezdněna po 16 hodinách oběma jízdními pruhy ve směru na Prahu i na Brno. Cesta směrem k metropoli je bez kolon.

Hlavní ohniska nehod byla na 100. kilometru v obou směrech a 126. kilometru ve směru na Brno. Dálnice byla do odpoledne zcela neprůjezdná. V oblasti nehod byly mnohakilometrové kolony. Kvůli objížďkám zablokovala auta i komunikace v okolí dálnice. Přetížená byla především Jihlava.

Sněžit bude i v dalších dnech, očekává se i silný vítr

Sněžení a silný vítr poleví v pátek až ve večerních hodinách. Ve vyšších polohách hrozí až sněhové jazyky a závěje. Se sněhovými přeháňkami přecházejícími v déšť se řidiči budou potýkat až do poloviny příštího týdne.