Pardubický dopravní podnik nemá po nákupu autobusů peníze

Pardubice – Pardubický dopravní podnik se pustil do obnovy vozového parku. Za desítky milionů nakoupil autobusy na stlačený zemní plyn a postavil vlastní plnicí stanici. Jejich nákup ale firmu zruinoval. Její vedení totiž spoléhalo na to, že získá ekologickou dotaci, která ale nakonec dopravci přidělena nebyla. Aby pardubická MHD zcela nezkolabovala, musí dopravnímu podniku půjčit peníze město.

Jdeme s dobou a zároveň chceme jezdit levněji, to chtěl vzkázat cestujícím pardubický dopravní podnik nákupem autobusů poháněných stlačeným zemním plynem. Za autobusy dal přes sto milionů korun, dalších 34 milionů stála plnicí stanice.

Na výdajích se dopravní podnik vyčerpal. „Spoléhali jsme na to, že budeme moci čerpat dotaci z regionálních operačních programů. Tato věc nevyšla – výzva na tento program nebyla vypsána,“ popsal problémy, do nichž se společnost dostala, její ředitel Tomáš Pelikán.

Aby mohl dopravce ke konci roku splácet, musel si půjčit. Pětadvacet milionů korun dostane od města. „Úrok je tam minimální, dopravní podnik se zavázal, že během pěti měsíců půjčku vrátí,“ uvedl náměstek pardubického primátora Alexandr Krejčíř.

Na otázku, proč se dopravce pustil do drahého projektu, ředitel odpověděl, že rozhodnutí padlo ještě před krizí. Stlačený zemní plyn se podle něj vyplatí. „Do budoucna si myslím, že je to velmi dobrá investice, protože nám provozně bude spořit mnoho peněz,“ uvedl Pelikán.

Úspory dopravní podnik hledá v provozu. Od listopadu zruší některé spoje a sloučí linky. Podle firmy to ale s nákupem nových autobusů nesouvisí. „Klesly nám tržby přibližně o sedm procent, takže jsme museli optimalizovat městskou hromadnou dopravu,“ řekla mluvčí dopravního podniku Petra Brunová.

Přes problémy s nákupem autobusů na zemní plyn pravděpodobně nezůstane jejich první dvacítka osamocena. Pokud se osvědčí, chce vedení dopravního podniku nakoupit i další.