Schwarzenbergův výrok k vyhoštění Romů z Francie považuje Nečas za unáhlený

Praha - Premiér Petr Nečas nevidí žádný rasistický podtext v plošném vyhošťování Romů z Francie. Nečas tak nesouhlasí s výrokem ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který kritizoval rozhodnutí Francie a jejího prezidenta Nicolase Sarkozyho deportovat zpět do Rumunska a Bulharska tisícovky Romů. Nečas dnes Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že výroky ministra zahraničí považuje za unáhlené. Nečas o Schwarzenbergově tvrzení nemá žádné důkazy a v první řadě chce s ním o této věci hovořit.

„Dávat tomu takto automaticky nějaký rasový podtext mně připadá velmi laciné, ale já nechci v tuto chvíli zaujímat žádné kategorické stanovisko k prohlášení pana ministra. Já s ním prvně chci o této věci mluvit a je možné, že má nějaké důkazy, které dokazují, že Francie postupuje rasisticky. Já tyto důkazy nemám a myslím si, že u těchto rumunských Romů se spíše jedná o to, že skutečně ten jejich způsob života je ve Francii neakceptovatelný.“ 

Schwarzenberg v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny nařkl prezidenta Nicolase Sarkozyho z rasistických pohnutek. Později podle České televize svá slova mírnil. „Já jsem řekl, že to jen dělá navenek dojem, jako by to byl rasismus. Já jsem ho nenařkl z rasismu,“ uvedl ministr zahraničí. 

Od začátku letošního roku Francie repatriovala přes 8 300 Romů. Tyto repatriace jsou součástí bezpečnostní politiky, kterou koncem července vyhlásil prezident Sarkozy a která je zaměřena především na imigranty a právě Romy.