Silný vítr poškodil na Ostravsku tři domy, šlo zřejmě o tornádo

Ostrava - Údajně tornádo dnes ráno poškodilo ve Vratimově nedaleko Ostravy střechy tří domů. Navíc i kus lesa. Při řádění přírodního živlu nebyl nikdo zraněn. Škoda dosud nebyla vyčíslena. Zda šlo skutečně o tornádo dosud meteorologové nepotvrdili ani nevyvráili. O návratu obyvatel do poškozených domů musí rozhodnout statik. Tornádo se 24. srpna prohnalo i Olešnicí na Blanensku. Vzdušný vír poškodil střechy 15 domů.

„Vítr dnes ráno zcela strhl střechu dvou domů. Třetí jen poškodil. Navíc tornádo zničilo šedesátimetrový pás lesa,“ uvedl mluvčí ostravské policie Petr Svoboda. Podle obyvatel poškozených domů se jednalo o tornádo. Vše začalo bouřkou. Pak údajně mraky klesly až k zemi, zvedl se vítr a vzduchem létaly třísky. „Byl to strašný hukot, točilo se to, byl to obrovský vír, takže stoprocentně tornádo,“ řekl ČT očitý svědek Vladan Kotschi.

„Vypadalo to jak v holywoodském trháku“

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Probudil mě hluk. Šla jsem k oknu a viděla, jak se strop propadá do ložnice,“ popsala Iveta Davidová, která stihla před troskami stropu uniknout do vedlejšího pokoje, kde spaly děti. O část střechy přišly i sousední dva domy. Jeden byl prázdný, obyvatelé druhého se už v přízemí chystali k snídani. „Na dvorku nám přistála střecha zřejmě od sousedů. Vypadalo to úplně jak v holywoodském trháku,“ řekla ČT obyvatelka jednoho z poškozených domů Pavlína Mitrengová.

Tornádo je podle jedné definice, zveřejněné na internetových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), silně rotující vír, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit hmotné škody.

Vydáno pod