Babyboxy možná dostanou náhradu - utajené porody

Praha - Česko už má 38 babyboxů, poslední ode dneška funguje v nemocnici s poliklinikou v Karviné. Jejich fungování je však stále na hranici zákona. Podle zmocněnce pro lidská práva Michaela Kocába je navíc schránek u nás dost. Po ministerstvu zdravotnictví teď proto žádá analýzu, co babyboxy přinášejí. Navíc je k dispozici výhodnější alternativa v podobě utajených porodů.

Babyboxy zachránily život už 32 dětem, přesto mají stále mnoho odpůrců. Po šesti letech jejich fungování volá vládní Výbor pro práva dítěte po lepší alternativě – utajených porodech. Ty by měly umožnit větší respekt práv dítěte, dát mu vědomí vlastních kořenů a lékařům poskytnout zdravotní informace o matce. To anonymní porody, po kterých končí dítě v babyboxu, nenabízejí. Podle porodníka Jana Drahoňovského při utajeném porodu v nemocnici novorozenci může personál poskytnout dítěti optimální péči při příchodu na svět.

Ani anonymní porody však zdaleka všechno nevyřeší. Tajně rodit totiž nemůžou všechny ženy, například vdané nebo ty, které se rozvedly před méně než 300 dny. V některých případech se navíc bojí prolomení anonymity, soudům se to už v několika případech při jednání o osvojení dítěte stalo. „Některé matky jsou v případě osvojení předvolány před soud a jsou v šoku, že ačkoliv nejsou uvedeny v rodném listě, tak musí dávat souhlas k osvojení,“ upozorňuje ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Nově rozpoutaná diskuse neznamená rušení nebo zákaz babyboxů, o kterém se už začalo uvažovat třeba v Německu. Schránek pro odložení dítěte by ale podle odborníků nemělo přibývat. „Ministerstvo zdravotnictví by mělo vytvořit analýzu dosavadního provozu a přínosu babyboxů na území České republiky, aby bylo rozhodnuto, jak dál s touto problematikou,“ myslí si například zmocněnec vlády pro lidská práva Michael Kocáb.

Podle zakladatele babyboxu Ludvíka Hesse jde 90 procent takto odložených dětí místo do dětského domova z porodnice rovnou k náhradním rodičům. V tu chvíli je pro ně fakt, že jsou téměř okamžitě právně volné, výhodou.

Rozmístění babyboxů po České republice
Zdroj: ČT24/Babybox - Statim
Vydáno pod