Státní maturitou nemusí projít až 20 % studentů, zkuste si ji doma nanečisto

Praha – U státních maturit bude propadat daleko víc lidí než nyní. Ministr školství Josef Dobeš odhaduje, že to bude až 20 procent studentů. Nová maturita by měla zlepšit kvalitu českého vzdělávání, zřejmě také ukáže, které školy kladou na své studenty příliš nízké nároky. Společná zkouška dospělosti čeká maturanty už příští rok. Neúspěšní studenti budou mít dvě možnosti opravy. Pokud ani tak neuspějí, budou sice mít středoškolské vzdělání, ale bez maturity. Největší neúspěšnost se čeká zejména na některých odborných či soukromých školách. Dobeš také dodatečně povolil zúčastnit se říjnové generálky i těm středním školám, které se k maturitě nepřihlásily. Čas k podání přihlášky mají do konce srpna. Ilustrační maturitní testy si můžete vyzkoušet zde.

Na základě průměrné dvacetiprocentní neúspěšnosti u maturity budou muset na některých méně náročných školách vyhodit zřejmě 35 až 40 procent studentů. Takové školy mohou podle Dobeše brzy skončit, protože na ně rodiče nebudou chtít posílat své děti. „Zvýšená neúspěšnost bude spravedlivá daň za objektivizaci maturitní zkoušky,“ domnívá se šéf Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) Pavel Zelený.

Josef Dobeš:

„Neúspěšných může být podle našich odhadů dvacet procent studentů. A nemyslím si, že je to špatně.“

„Dcera chodí na osmileté gymnázium, kde má skvělé známky, ale škola nemá nejlepší pověst. Její stejně stará sestřenice se na státní škole musí učit mnohem víc. Teď se bojím, že dcera za pár let nedokáže udělat maturitu,“ uvedla matka gymnazistky Kláry, která nyní i kvůli státní maturitě zvažuje změnu školy.

Místo špatného gymnázia raději dobrá průmyslovka

Nyní maturitu v průměru nesloží 12,5 procenta studentů. Po opravném termínu v září je jich celkově neúspěšných jen 2,5 procenta. „To mi připadá komické,“ reagoval Dobeš, podle kterého to jen dokládá, že kritéria jsou příliš mírná. Plánuje proto přístup lidí ke vzdělávání celkově změnit. Domnívá se totiž, že jeho kvalita postupně klesá. Dokazuje to podle něj i to, že na střední a vysoké školy nyní chodí lidé, kteří by ještě před několika lety neměli šanci.

Pokud člověk nebude usilovat o vysokou školu, nemá ani smysl, aby se snažil o těžší úroveň maturitní zkoušky. Pokud by se ale dotyčný pro vysokou školu dodatečně rozhodl, těžší maturitu by si musel dodělat. Ministerstvo školství odhaduje, že kvůli ztížení maturity klesne zájem o střední školy až o deset procent. Dobeš ale doufá, že tím zároveň vzroste i zájem o učební obory.

Jaké změny vlastně státní maturita přinese? V českém jazyce přibude didaktický (znalostní) test. „V dosud uvolněných testech se střídaly otázky rozumné a smysluplné, které se týkají gramatiky, lexikologie či skladby,“ uvedla češtinářka z Arcibiskupského gymnázia Praha Veronika Valíková. Dotazy k porozumění textu jsou ale podle ní velmi podivné: „Student bude muset odhadovat, co měli tvůrci testu na mysli.“ Sloh bude jednodušší a kratší než dosud. Ústní zkouška ale může být velkým problémem pro ty, kteří nečtou a češtinu se učí ze sešitu. U matematiky nebo cizího jazyka by se zkouška neměla příliš lišit od té, kterou studenti skládají dosud. Právě u cizích jazyků se ale zřejmě nejvíc ukáže úroveň jednotlivých škol.

Termíny ke státní maturitě

Generálka: 11. až 14. října 2010 (centrální zpracování do 29. 10.)

Naostro: Ústní část (čeština a pak matematika nebo cizí jazyk) proběhne od 2. května 2011, písemná část 30. května až 7. června.


Otestujte si své znalosti na říjnové generálce

Generálku si chce v říjnu vyzkoušet 1 165 škol, 113 přihlášku nepodalo nebo se nestihlo do konce června přihlásit. Ministr jim ale udělil výjimku, přihlášku tak mohou do konce srpna ještě dodatečně podat. Někteří ředitelé si totiž mysleli, že se nové maturity zase odloží, a proto přihlášku ignorovali. Podle ministerstva je generálka jedinečnou příležitostí, jak si mohou žáci otestovat své znalosti - a na základě výsledků se rozhodnout pro jednu ze dvou variant obtížnosti zkoušky.

Podoba státních maturit v roce 2011
Zdroj: ČT24