V Hodoníně byl otevřen barák, kde umíraly oběti romského holokaustu

Hodonín (Blanensko) - Na místě bývalého sběrného tábora v Hodoníně u Kunštátu je ode dneška k vidění barák, kde za druhé světové války umíraly oběti romského holokaustu. Brněnské Muzeum romské kultury tam zpřístupnilo výstavu. Romské válečné oběti si dnes na místě připomnělo asi 80 lidí. Nejdříve mší a pak pietním aktem u romského hromadného hrobu. Areál Žalov, kde donedávna fungovalo rekreační středisko, loni odkoupilo ministerstvo školství. Chce tam budovat vzdělávací areál, kde by romský holokaust mohli studovat badatelé i školní kolektivy.

Šimon Mastný z ministerstva dnes na místě řekl, že pro ministerstvo je projekt důležitý a snad jsme na počátku čtyřletého období, kdy mu bude vyjadřovat podporu. Zda jsou v době krize jisté i peníze, nepotvrdil. Podle něj se nyní projekt přehodnocuje, možné je, že se uskuteční v menším rozsahu, i to, že financování naplánuje ministerstvo do delšího období.

Nově zpřístupněný původní barák by při budování centra měl zůstat zachován, i když je dnes v dezolátním stavu. „Je to jediný objekt romského holokaustu, který se na našem území ještě nachází,“ zdůraznila ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Ta zmínila i význam okolí baráku, zachovaly se tam terénní vlny a terasy, na nichž někdejších šest vězeňských baráků romského sběrného tábora stálo. „Nevíme o tom, že by v Evropě něco podobného existovalo,“ dodala.

Nacismus přežila jen desetina původních českých Romů

O romském holokaustu se podle Horváthové stále málo ví. Nacistickou politiku namířenou na Romy, o níž mnozí mluví jako o genocidě, přežila jen asi desetina z původních 6000 českých a moravských Romů. Majoritu dnešní romské populace v ČR tak tvoří Romové původem ze Slovenska, zdůraznila.

Uctít památku válečných obětí dnes do Hodonína u Kunštátu přijela i zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, osobnosti židovské komunity, regionální politici i zástupci vlády a ministerstva školství. Předseda Židovské obce Brno Pavel Fried mluvil na pietním místě u romského hromadného hrobu o tom, jak Židé a Romové sdílejí bolestnou minulost. „Sdílíme bolest, nespravedlnost a zvůli, která nás postihuje dodnes. Sdílíme i pocit určité vyloučenosti ze společnosti,“ uvedl.

Nečasovi nelze věřit, když si vybral Jocha

Kriticky k premiéru Petru Nečasovi (ODS) promluvil Karel Holomek ze Společenství Romů na Moravě. Podle něj nelze premiérovi věřit jeho případná proromská vyjádření a gesta, když si za svého poradce vybral šéfa Občanského institutu Romana Jocha.

Holomek citoval jeho údajné výroky, které chápe jako namířené proti Romům. Už dřív podepsal petici proti Jochově jmenování mezi poradce premiéra.