Průzkum ČT: Poslanci odmítají, aby za alkohol za volantem hrozila jen pokuta

Praha - Do Poslanecké sněmovny zamířila senátní novela, která mění bodový systém na silnicích. Mimo jiné by podle ní řidičům za alkohol v krvi do 0,3 promile už nehrozily trestné body, ale pouze pokuta. Česká televize oslovila všech 200 poslanců, aby zjistila, jak se jim návrh zamlouvá. Ze dvou set poslanců, které jsme oslovili, jich je 130 proti senátnímu návrhu. 57 poslanců naopak souhlasí. A pět ještě neví, jak chce hlasovat. Osm zákonodárců neodpovědělo, nezvedali telefon a neodpověděli ani SMS zprávou.

Z poslaneckých klubů mají nejjasněji rozhodnuto komunisté. Ze 25, kteří odpověděli, jich 24 je proti návrhu. Naopak v klubu ODS převážili ti, kteří změnu podporují. 26 poslanců ODS bylo pro a 22 proti.

„Můj osobní názor, ne jako politika, ale jako občana této země, je, že ve chvíli, kdy nám Čechům povolíte jedno pivo, tak si dáme jedno a půl až dvě,“ říká předseda ODS a premiér Petr Nečas.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Tvůrci novelu brání: nejde prý v žádném případě o prolomení nulové tolerance k alkoholu na silnicích. Změna v zákoně má jen ukončit zbytečné papírování. Dosud policista, pokud naměřil alkohol v krvi, musel šoférovi zabavit řidičský průkaz a poslat přestupek do správního řízení. A to přesto, že detektory na alkohol mohou měřit s odchylkou až 0,24 promile a do této hranice úřady správní řízení běžně zastavovaly.

Klíčové je to, co řeknou experti

„Jádro toho návrhu je zjednodušit celou agendu, dát policii pravomoc, aby mohla řešit eventuální alkohol za volantem na místě, a to pokutou v rozmezí 2 až 5 tisíc korun,“ tvrdí senátor za ODS a autor novely Jiří Žák.

„Klíčové je to, co řeknou experti. Zda malé množství alkoholu může ovlivnit koncentraci řidiče,“ říká Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti za ODS.

„Já nepodpořím žádný návrh, který by jakýmkoli způsobem zpochybňoval to, že žádný alkohol za volant nepatří,“ uvedl ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta. Senátní novela leží ve sněmovně a poslanci by se k ní mohli dostat už na své zářijové schůzi.

Jak odpovídali poslanci?
Zdroj: ČT24
Vydáno pod