Z jezu vytáhl dobrovolný záchranář už 50 lidí

Radošov – Na radošovském jezu na Karlovarsku se píše černá kronika vodáků na Ohři. Za posledních 25 let se zde utopilo 30 lidí, většinou těch, kteří nerespektovali zákaz sjíždění. Naštěstí více vodáků vytáhl z vody Jan Čečrle. Ten bydlí nad jezem a ví, co voda umí. Je to nikým nepověřený, ale úspěšný záchranář. Naposled zasahoval před dvěma týdny. Pod jezem se převrátil raft se čtyřmi mladými muži a šestnáctiletou dívkou, pro kterou to byla nehoda osudná. „Obrátilo je to. Ta dívenka se nestačila chytit raftu, ostatní se drželi. Ale tam se jedná o minuty. Kdyby tam byli o pět minut déle, tak tam zůstali všichni,“ popisuje Jan Čečrle.

Zákaz sjíždění jezu podle dobrovolného záchranáře nerespektuje každá desátá loď. K jezu sbíhá, když slyší na řece zpěv a další příznaky toho, že vodáci pili alkohol. V takových případech má povoleno od Povodí Ohře rychle uvolnit i rezervní výpust a snížit hladinu pod jezem. V pohotovosti má záchranný kruh a osvědčený prázdný kanistr na dlouhém laně.

„Dobře že takoví lidé ještě existují. Samozřejmě že v mnoha případech mu pomáhají manželka, děti, vnouček je už dneska do toho zapojený,“ popisuje Josef Janát, starosta blízké Kyselky.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Poděkovat přišel jen jeden jediný

Pomoci si cení i profesionální záchranáři. Smutné hledání utonulých tu přesto absolvují přinejmenším jednou za rok. „Naše dojezdové časy jsou až 15 minut, takže jeho pomoc je pro nás velmi důležitá,“ říká Martin Kasal, mluvčí HZS Karlovarského kraje.

Jan Čečrle vytáhl z vody za 25 let asi 50 lidí. Poděkovat mu prý přišel jen jeden jediný, a to francouzský turista, který o dovolené sjížděl Ohři.