Srpen 1968 sledovali v Praze i agenti KGB

Praha – Ústav pro studium totalitních režimů, který má od minulého týdne nového ředitele Daniela Hermana, zveřejnil několik dalších dokumentů, které se točí kolem okupace Československa v roce 1968. Konkrétně se jedná o zprávy sovětské tajné služby KGB, které putovaly k vedení komunistické strany na Ukrajině. Informoval o tom server iDnes.cz.

Jedná se přibližně o 1400 stran dokumentů z roku 1968 a 1969. Více než třetina z nich pochází z týdne po 21. srpnu, ostatní se vztahují k období od března do září následujícího roku.

Dokumenty, které ÚSTR získal z archivu Bezpečnostní služby Ukrajiny, zaznamenaly zprávy, které KGB získala přímo v ČSSR (služba měla v zemi svou vlastní agenturní síť) a také obecně známé informace z tisku či oficiálních zdrojů.

Ukrajina se zajímala o srpen 1968 (zdroj: ČT24)

V Ukrajině se tak mohli kupříkladu dočíst zprávy, které popisovaly názory Čechoslováků na okupaci vojáků pěti států Varšavské smlouvy či dobové letáky, jež tehdy kolovaly po hlavním městě. Nejvyšší vedení komunistů na Ukrajině ale zároveň dostalo zprávy popisující nepřátelské projevy československých vojáků.

Srpen 1969
Zdroj: ČT24
Vydáno pod