V Ústeckém kraji skončí zítra o půlnoci stav nebezpečí

Ústí nad Labem – V Ústeckém kraji skončí stav nebezpečí vyhlášený kvůli povodním v sobotu o půlnoci, tedy podle původních plánů. Uvedla to hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD). Zrušení tohoto stavu mimo jiné znamená, že musí starostové postižených obcí do týdne odhadnout škody a začít je uplatňovat. „Odhady od starostů se nám scházejí jen pomalu, ale došli jsme k názoru, že zrušení krizového štábu a stavu nebezpečí k sobotní půlnoci nic nebrání,“ podotkla Vaňhová. V Libereckém kraji má stav nebezpečí platit až do pátého září.

Srpnové záplavy napáchaly škody hlavně na Děčínsku, celkem se škody v Ústeckém kraji odhadují na zhruba 1,5 miliardy korun. Třetina této částky jsou škody na majetku kraje, hlavně na silničních mostech, které poškodila voda. Stát poskytne maximálně polovinu, a tak bude potřeba v krajském rozpočtu najít přes čtvrt miliardy.

Podle Vaňhové se budou úspory hledat obtížně, konkrétní představu prý vedení kraje ještě nemá. Ústecký kraj měl loni rozpočet zhruba 12 miliard korun a pro další roky počítal s výrazným poklesem a šetřením. 

Zatímco poničené mosty a silnice se postupně opravují a uzavřených je už jen šest komunikací, největším problémem je teď podle krizového štábu zásobování pitnou vodou. „Ještě 310 studní se bude muset sanovat a projít hygienickým vyšetřením. Do té doby bude zajištěno zásobování cisternami,“ uvedla Vaňhová. 

Hejtmanka také upozornila, že konec stavu nebezpečí ještě neznamená, že z postižených oblastí odejdou vojáci, kteří tam pomáhají s obnovou infrastruktury. Dnes ukončí činnost jen jeden ženijní prapor, vojáci ještě dostaví mosty v Jetřichovicích a Horních Heřmanicích. Dále budou fungovat i hasičské sklady humanitární pomoci.

Vydáno pod