Až do pondělí nás čeká slunečné počasí, pak přijdou deště

Praha – Léto nám tento víkend ukáže svoji přívětivější tvář, po zamračeném počasí s bouřkami a prudkými dešti má být ode dneška až do pondělí jasno nebo polojasno a teploty přes den se budou pohybovat mezi 25 a 30 stupni. Po zadní straně tlakové výše totiž bude do střední Evropy proudit teplý vzduch od jihozápadu.

Na dnešek předpovídají meteorologové jasno nebo polojasno a rtuť teploměru by měla vystoupat na 22 až 26 stupňů Celsia. Také v noci nebo zítra má být obloha jasná nebo polojasná, v noci klesnou teploty na 13 až 9 stupňů, zítra má být ještě o tři stupně tepleji než dnes. Vítr bude jen slabý proměnlivý do rychlosti 3 metry za sekundu.

neděli se má podle předpovědi znovu oteplit, odpolední teploty vystoupají na 27 až 31 stupňů. Obloha bude jasná nebo polojasná, pouze na západě se můžou ojediněle objevit bouřky nebo přeháňky. V pondělí pak bude příliv teplého vzduchu vrcholit, rtuť teploměru má vystoupat až na 32 stupňů, na západě ale bude jen 26 °C. Z počátku bude jasno nebo polojasno, od západu ale budou přicházet přeháňky a bouřky a obloha se změní na oblačnou.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

Od úterý se pak ochladí na 18 až 23 stupňů, meteorologové předpokládají oblačnou nebo zataženou oblohu s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Noční teploty klesnou až na sedm stupňů. Déšť poznamená i celý konec prázdnin, zřejmě se tak naplní pranostika na 24. srpen, která říká, že od svatého Bartoloměje slunce již tolik nehřeje.

I přes teplý víkend se k nám nezadržitelně blíží podzim. Třeba v Šindelové na Sokolovsku dnes ráno poprvé klesla letní teplota pod minus jeden stupeň Celsia, v pěti centimetrech nad zemí ukázal teploměr minus 1,3 stupně Celsia. Přízemní mrazíky budou postupně čím dál častější.

Podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude na začátku září oblačno s deštěm, od druhého zářijového týdne budou srážky ještě přibývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 17 až 23 stupni, v noci se ochladí na 13 až 7. 

Mírné vyjasnění očekávají meteorologové až ve druhé zářijové dekádě, kromě polojasné oblohy se ale mohou místy objevit i přeháňky. Zároveň už se mohou vyskytnout ranní mlhy, v noci přituhne na pouhých pět stupňů nad nulou. Denní teploty do 23 stupňů by měly vydržet až do 20. září.

Vydáno pod