Kupujete český granát? Asi není pravý

Praha – Český granát, který patří mezi tuzemské přírodní unikáty, je velmi oblíbený u padělatelů. Při namátkových kontrolách na to přišla Česká obchodní inspekce. Zjistila, že v drtivé většině zkoumaných případů vůbec nejde o rudý kamínek, ale jeho lacinou náhražku. Podle úřadů a právníků může být obchod s napodobeninami navíc napojen na organizovaný zločin.

Temně červený kamínek je symbolem českého šperkařství. Blyštivé výlohy nabízejí granáty statisícům turistů v centrech velkých měst, politici ho jako dar předávají zahraničním státníkům, dostala ho například manželka amerického prezidenta Michelle Obamová.

Obchodní inspekce ale zjistila, že řada lidí si z českých obchodů odváží falzo – obarvené kameny nebo i sklo. „Většinou tyto kameny bývají jen náhražkou a bývají vydávány za české granáty,“ uvedla Jana Příhodová, ředitelka inspekce.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Při návštěvě patnácti obchodů objevili její podřízení jenom dva skutečné granáty. V ostatních případech prodávali obchodníci za tisíce korun padělky, jejichž hodnota se pohybuje v řádu stokorun. „Toto je jednoznačné klamání spotřebitele, pokud se nejedná i o podvod,“ podotkla Příhodová.

Majitelé a prodejci používají při prodeji různé triky. Často vystavují padělané certifikáty anebo po odhalení tvrdí, že nešlo o značku český granát. Cena ani nabídky tomu ale neodpovídají.

Český granát přitom je ochrannou značkou s vysokou hodnotou. Těží ho jediná firma, která má jasný přehled, kdo si od ní její výrobky koupil. Prodává přitom jenom opracované granáty, surové kameny z dolu vůbec nenabízí. Její roční tržby přesahují 100 milionů korun. Zároveň ale také musí řešit potíže s padělky. „Spoustu šperků nakoupí turisté, ti je odvezou do zahraničí. Potom nás na internetu najdou a reklamují u nás něco, co  jsme nevyrobili,“ poukázal viceprezident společnosti Granát Turnov Miloslav Šorejs.

Podle právníků i kontrolorů z inspekce za spletitou cestou granátů v desítkách prodejen ale stojí víc, než jen obchod s padělky. „Je zde vysoká pravděpodobnost napojení této aktivity na organizovaný zločin, ať už jde o organizovaný zločin v oblasti špinavých peněz nebo obchod s bílým masem,“ přiblížil advokát Tomáš Dobřichovský.

Nepravé kameny prodávané v Česku jako granáty se většinou dovážejí ze zahraničí. Případem se proto má zabývat i celní správa a ministerstvo financí. Úřady slibují, že budou  v kontrolách zlatnictví v turistických lokalitách pokračovat. Podle obchodníků nebo šperkařských obchodníků může být totiž v podobných obchodech až padesát procent falešných granátů v hodnotě desítek milionů korun.