Pátrání Helmuta Gaensela po štěchovickém pokladu dále pokračuje

Praha - V posledních letech to už vypadalo, že Helmut Gaensel hledání štěchovického pokladu vzdal. Po letech desítek marných pokusů, měření, vrtů a studování dokumentů si sponzoři našli atraktivnější aktivity a krajina v kopcích nad Štěchovicemi osiřela. Nyní se ale do věci vložil kontroverzní americký advokát Ed Fagan a události se daly do pohybu. Přesnější informace z Německa pomohly zúžit plochu, kde by poklad mohl být uložen. Metodou odporové tomografie byla poblíž obce Hradištko zjištěna geofyzikální anomálie vypadající jako štola procházející podzemím. Zkušební vrt se nyní pokusí do štoly proniknout.

Na jaře se Gaenselovi nečekaně ozval americký kontroverzní advokát Edward Fagan. V protitemelínské kampani, ve které zastupoval Rakousko, sice neuspěl, ale obětem holocaustu vymohl finanční odškodnění. Švýcarské banky jim vyplatily v mimosoudním vyrovnání 1,25 miliardy dolarů. Fagan se ale konty ve švýcarských bankách zabýval dál a zjistil, že klíč k řadě z nich má být někde u Prahy. Jeho pátrání pokračovalo v Německu, přineslo nové poznatky a také odkaz na znalce kauzy štěchovického pokladu Gaensela.

Ed Fagan přijel na Hradištko a společně se sponzorem celého projektu, dalším americkým advokátem Jamesem Lowym oslovili právě Gaensela, aby jim pomohl proniknout do podzemí. Krátce poté začalo další kolo průzkumů. Soustředily se poblíž obce Hradištko, na místa, kde Gaensel už pátral, ale přesnější informace z Německa umožnily zúžit plochu, ve které by se mělo hledat. Firma G Impuls nasadila metodu odporové tomografie, kterou proměřila zhruba stometrový úsek do hloubky 10 metrů. A záznam měření odhaluje geofyzikální anomálii, která opravdu vypadá jako štola procházející podzemím.

Pátrání po Štěchovickém pokladu pod Hradišťkem
Zdroj: ČT24