Skoro polovině vojáků sníží armáda hodnost, některým se to nelíbí

Praha – Armáda připravuje rozsáhlou změnu ve vojenských hodnostech, která se dotkne 14 tisíc lidí, tedy skoro poloviny všech vojáků. Všem se vojenská hodnost sníží, třeba 8600 rotmistrů spadne většinou o tři stupně a stanou se z nich poddůstojníci. Změna se dotkne i tisíců praporčíků - vesměs lidí na nižších postech, jako jsou řidiči, střelci nebo letečtí mechanici. Části vojáků se ale připravované změny nelíbí, nikdo se jich prý na nic neptal a vedení je postavilo před hotovou věc. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka však změna hodností vyplývá ze zákona a voják to musí brát jako hotovou věc.

V české armádě dostává každý profesionální voják hodnost už při nástupu, jinde se přitom uděluje až po dlouhé době odsloužené ve službě. V praxi to pak vypadá tak, že je naše armáda prakticky bez vojínů a nižších poddůstojníků. Teď chce velení armády tuto situaci srovnat. Některým vojákům se to ale nelíbí: „Já skončím tam, kde jsem před 22 lety začínal. Jsme sice v armádě, kde se plní rozkazy, ale tohle je vnímáno nejenom mnou, ale většinou mých kolegů, jako podraz,“ stěžuje si jeden z vojáků pod podmínkou zachování anonymity. 

Podle právního poradce Miroslava Pecháta prý celkem dost vojáků proti tomuto postupu protestuje a domáhají se toho, aby byl vyžadován jejich souhlas. Část z nich by prý odešla do zálohy. Podle stěžovatelů totiž není možné připravit vojáka o hodnost bezdůvodně a každý by měl dostat možnost tuto změnu odmítnout a odejít s plnou výsluhou, jako je tomu v případě ukončení pracovního závazku. 

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Velení armády ale trvá na tom, že je vše v pořádku a v mezích zákona. Odmítá také námitku, že kdyby dala armáda vojákům na vybranou, tak by to vedlo k hromadným odchodům. „Samozřejmě to některým vojákům vadí, ale spíše se budou ptát, jak budou ohodnoceni finančně,“ podotkl Vlastimil Picek. A peníze za hodnost vojákům zůstanou, podobně jako ostatní státní zaměstnance je však čekají škrty ve mzdách a příplatcích.

Generální štáb
Zdroj: ČT24
Vydáno pod