Od pátku do neděle hrozí bouřky, mohou nastat bleskové povodně

Praha - Podle meteorologických předpovědí do Česka znovu míří vydatné deště a bouřky. Přicházet budou od západu v noci ze čtvrtka na pátek a nejvíc pršet zřejmě bude na západě a znovu na severu Čech. Od pátku do neděle pak hrozí silnější bouřky na celém území Česka, na některých místech mohou nastat tzv. bleskové povodně. Numerické modely ale zatím předpovídají slabší srážky, než jaké trápily minulý víkend hlavně Liberecký kraj. Spadnout by mělo maximálně 50 milimetrů srážek, což je čtvrtina toho, co minulou sobotu napršelo třeba v zatopených Hejnicích.

Ve čtvrtek se vydatnější srážky očekávají jen v Čechách, především v západních nebo severozápadních, a spadnout by mohlo nejvýše kolem 30 milimetrů srážek. „Zásadnější problémy by to v průběhu zítřka působit nemělo,“ domnívá se meteoroložka ČT Alena Zárybnická s tím, že srážky by neměly být na území, kde jsou momentálně řeky rozvodněné.

Velká četnost intenzivních bouřek se očekává hlavně mezi pátkem a nedělí, ale prozatím se nedá přesně specifikovat, kde by ty bouřky měly udeřit a jak by měly být silné. Meteorologové proto budou muset předpověď upřesňovat každé dvě hodiny. „Vydatné srážky čekáme nejen v pátek, sobotu a neděli, ale i na začátku příštího týdne a každý den může v bouřkách spadnout 40-50mm srážek,“ varuje Alena Zárybnická.

Český hydrometeorologický ústav využívá při modelování pravděpodobných srážek model Aladin, jeho data ale porovnává i s jinými systémy ze zahraničí, třeba z Německa, Anglie nebo USA. Tato data se ale někdy výrazně rozcházejí, příkladem může být třeba předpověď na noc ze čtvrtka na pátek. Německý model totiž už teď předpovídá silné přívalové deště. „Ty srážky mohou dosahovat až 100 milimetrů u Karlových Varů, ostatní modely ale v těch srážkách zůstávají daleko pozadu,“ vysvětluje meteorolog Jan Havelka z ČHMÚ.

Minulý týden mezi sobotním a nedělním ránem napršelo v povodněmi nejhůře postižených severních Čechách v průměru 53,7 milimetru srážek, což představuje přes 2 000 procent dlouhodobého průměru pro tento den. Nešlo o tzv. bleskové povodně způsobené přívalovými dešti, ale záplavy z nadměrných srážek.

Víkendové povodně si dosud vyžádaly zřejmě pět obětí, několik lidí se nadále pohřešuje. Severočeské regiony předběžně vyčíslily škody na miliardy korun.

Ploučnice
Zdroj: facebook.com/Veronika Musilová