Povodní zasažené Liberecko navštívil i prezident Klaus

Praha - Oblasti postižené záplavami dnes navštívil také prezident Václav Klaus. S ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) se při návštěvě Chrastavy shodli na tom, že prioritou musí být obnova silnic a mostů. Právě v Chrastavě voda strhla nedávno opravený secesní most. Z Chrastavy pokračoval Klaus do Hrádku nad Nisou.

V Hrádku podle starosty Martina Půty zaplavila voda třetinu města. Prezident navštívil domy, které leží pod úrovní řeky. Klaus řekl, že vidí největší problém v tom, že se opravují domy, které jsou zaplavovány opakovaně. Viděl to už na Moravě. Z dlouhodobého hlediska si myslí, že by bylo lepší, kdyby se tyto domy už neopravovaly. Ale uvědomuje si, že řešení není snadné.

Václav Klaus pro ČT:

„Je povinností nás všech pomoci, určitě pomůže vláda, a bohužel spousta práce zůstane na těch, kteří zde bydlí, nikdo to za ně neudělá… když to porovnávám s roky 1997 a 2002, je to jedna z dalších velkých povodních a je vidět, že se jim neumíme dobře bránit.“

Klaus uvedl, že byl na Liberecku už v roce 1958, kdy region také postihly velké záplavy. V Hrádku bylo tehdy ale o 30 centimetrů vody méně než nyní, uvedl starosta Půta. Dnes si starosta ještě netroufl odhadnout výši škod, ve městě ale zůstal nedotčený jediný most. Zničeny jsou silnice, ale v těchto chvílích se město soustředí na pomoc lidem. Místní lidé si také prezidentovi postěžovali na to, že do města jezdí mnoho zvědavců, ale málokdo chce pomoci.

Podle hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera (ČSSD) napáchaly bleskové povodně v kraji škody, které překročí miliardu korun.

Vydáno pod