Drobil po schůzce s Klausem: Ekologickou politiku budeme konzultovat

Praha - Prezident Václav Klaus podporuje nové směřování ministerstva životního prostředí (MŽP) a změnu jeho priorit. Po dnešní schůzce s Klausem to řekl nový šéf MŽP Pavel Drobil (ODS). S prezidentem se prý domluvil na tom, že budou ekologickou politiku dále konzultovat. Večer v pořadu Události, komentáře Drobil odmítl, že by jeho resort měl stranit zájmům průmyslu, což se mu často vytýká. Avšak přiznává, že bude prosazovat vedle ochrany životního prostředí také „vyváženou politiku“, která vychází z patřičných ekonomických dopadů.

„Chci ten úřad transformovat v normální, standardní, ústřední orgán státní správy. Je to ministerstvo pro život, ministerstvo, ve kterém ale nesmíme zapomínat na člověka,“ řekl Drobil. S Klausem prý hovořil mimo jiné o aktualizaci energetické koncepce státu, financování projektů z peněz MŽP a chystaných změnách ve Státním fondu životního prostředí. „Pro mě to bylo neskutečně příjemné, pohodové setkání s panem prezidentem, který velmi dobře ví, o čem jsme se bavili, a je dobře seznámen s resortem a jeho fungováním,“ řekl Drobil.

Před nástupem na MŽP se o něm uvažovalo i jako o ministrovi průmyslu a obchodu. Sám v médiích uvedl, že je připraven dýchat za český průmysl. Jeho kritici mu vyčítají právě to, že nebude zájmy svého úřadu a ochranu životního prostředí dostatečně hájit.

Drobil chce úřad řídit jinak než jeho předchůdci zelení

Klaus, který dlouhodobě kritizuje ekologická hnutí a „zelenou“ politiku, má po několika letech na MŽP partnera z řad ODS. Drobil dal jasně najevo, že chce úřad řídit jinak než jeho předchůdci z řad Strany zelených, kteří úřad vedli v minulých letech. Klaus se ostře přel především s někdejším předsedou zelených Martinem Bursíkem. Prezident někdejšímu lídrovi ODS Mirku Topolánkovi vyčítal, že se zelenými ve vládě spolupracoval. „Z mého pohledu byl úřad (MŽP) zejména v posledních třech letech za předchozí vlády ODS, Lidovců a Strany zelených orgánem, který prosazoval ideologii jedné z koaličních stran, než nezávislým orgánem státní správy,“ řekl Drobil v Událostech, komentářích.

Pavel Drobil, ministr životního prostředí

Četl jsem několik statí z knihy Václava Klause Nikoliv zelená, ale modrá planeta. Rád jsem si přečetl i vystoupení Martina Bursíka k těmto věcem. Ale férově přiznávám, že jsem do dneška neměl potřebu nějak empiricky studovat dopady průmyslu na klima.

Schůzkou s Drobilem zahájil Klaus kolečko setkání s ministry, které avizoval minulý týden.

Když Drobil v minulých dnech seznamoval veřejnost se svými záměry, mimo jiné řekl, že bude „konzervativní“ v diskusi o zvýšení závazku EU na snižování emisí oxidu uhličitého. Nechce prý podvázat konkurenceschopnost tuzemské ekonomiky. Hodlá také snížit nadbytečnou administrativu pro podniky. Za neefektivní považuje především regulaci malých a středních podniků, které hrají z pohledu znečišťování životního prostředí pouze zanedbatelnou roli.

Drobil hodlá podporovat budování dopravní infrastruktury, která vyvede tranzitní dopravu z center pomocí obchvatů. V oblasti energetiky ministerstvo podpoří efektivní a ekologicky udržitelné formy obnovitelných zdrojů energie. Bude se také snažit přispět ke zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji. Když ministr minulý týden navštívil Ostravu, uvedl, že ministerstvo vyčlení z evropských peněz pro tento účel čtyři miliardy.

Vydáno pod