Rozdílovým zkouškám pro děti v cizině možná odzvoní

Praha - Ministerstvo školství zvažuje zrušení rozdílových zkoušek, které nyní musejí skládat děti školou povinné žijící s rodiči v cizině. Na mezinárodním setkání České školy bez hranic (ČŠBH), jejíž snahou je podpořit výuku češtiny a českých reálií u dětí žijících v zahraničí, to dnes řekl Jindřich Fryč z ministerstva školství (MŠMT). Děti plnící povinnou školní docházku nyní musí být zapsány v české základní škole a plnit rozdílové zkoušky minimálně jednou za dva roky. Změnit to měla novela školského zákona, kterou však minulá sněmovna nestihla do voleb projednat, prošla pouze prvním čtením.

Pozitivní na rozdílových zkouškách je, že rodiče jsou motivováni dítě vzdělávat v češtině a o Česku. Na druhou stranu někteří kvůli této praxi ani nepřihlásí své děti k českému občanství, upozornila ředitelka ČŠBH Lucie Slavíková-Boucher.

U středoškoláků je prý zase problém, aby se dítě po návratu do vlasti dostalo na stejný typ školy, například na gymnázium. Přijetí do školy je pouze na vůli ředitele školy, upozorňují odborníci. „České školy neusnadňují dětem návrat (z ciziny),“ je přesvědčena třeba ředitelka Základní školy a Gymnázia Gutha-Jarkovského v Praze Jitka Kendíková.

Aby mohly děti rodičů žijících v zahraničí po návratu do ČR plynule navázat na školní docházku, se snaží téměř desítka evropských poboček České školy bez hranic. V Berlíně, Bruselu, Curychu, Drážďanech, Londýně, Mnichově, Paříži, Ženevě či Kodani podporuje výuku češtiny, literatury, zeměpisu a dějepisu.