Bakala koupil na Hradčanech dům pro Knihovnu Václava Havla

Praha - Miliardář Zdeněk Bakala koupil dům na Hradčanech, kde má v budoucnu sídlit Knihovna Václava Havla. Informaci potvrzuje výpis z katastru nemovitostí i slova ředitele knihovny Martina C. Putny. V domě U Drahomířina sloupu na Loretánském náměstí žila například manželka prezidenta Edvarda Beneše. Bakala je předsedou správní rady knihovny.

„Ano, to místo už je stanoveno. Jeho rekonstrukce vypadá zhruba na rok, rok a půl,“ uvedl Putna. Budovu si podle své mluvčí Sabiny Tančevové už osobně prohlédl i exprezident Havel, který v tyto dny mimo Prahu režíruje film Odcházení podle vlastní divadelní hry. „Je rád, že je už nové a trvalé místo pro knihovnu určeno a že je ve výborné lokalitě,“ doplnila Tančevová.

Knihovna Václava Havla, založená po vzoru prezidentských knihoven v USA, si klade za cíl dokumentaci, výzkum a propagaci života, díla a myšlenek někdejšího československého a českého prezidenta. Shromažďuje proto nejrůznější záznamy, které se tohoto politika, dramatika a někdejšího významného disidenta týkají. V knihovně by také měla být pořádána různá diskusní setkání. Instituce dosud neměla stálé sídlo.

Bakala před květnovými volbami sponzoroval všechny tři strany nynější vládní koalice. Je také koproducentem vznikajícího filmu, který Havel režíruje. Patří mezi spoluzakladatele diskusního sdružení Lípa, označovaného někdy za kruh Havlových příznivců. V minulosti byl spojen se společností Patria Finance, nyní je podílníkem RPG Industries a přes firmu Handelsblatt Investments B.V. většinovým vlastníkem vydavatelství Ekonomia, figuruje v několika dalších firmách.

Z majetku Knihovny Václava Havla
Zdroj: ČT24