Exministr Němec: Pospíšil je mistr lží a demagogie, Nečas nemá informace

Praha - Exministr spravedlnosti a právník Pavel Němec se v Otázkách Václava Moravce ostře pustil do současného šéfa resortu Jiřího Pospíšila (ODS), kterého označil za mistra lží a demagogie. Reagoval tak na čtvrteční tiskovou konferenci, na které Pospíšil oznámil, že zruší tendr na provozování elektronického systému domácího vězení, který vyhlásila jeho předchůdkyně Daniela Kovářová. Pravidla tendru se podle Pospíšila měnila v neprospěch státu a do řízení vstoupila advokátní kancelář exministra Pavla Němce.

Nic z toho, co na brífinku zaznělo, ale podle Němce není pravda. Advokátní kancelář prý měla smlouvu s ministerstvem spravedlnosti uzavřenou dávno dopředu a ani podmínky tendru se neměnily. Němec kritizoval i Pospíšilovo rozhodnutí zrušit s advokátní kanceláří Němec, Bláha, Navrátilová smlouvu na právní službu pro Vězeňskou službu. „Naše kancelář vyhrála s nejvýhodnější nabídkou v řádném výběrovém řízení… Ten tendr ani nikdo nezpochybnil. Jiří Pospíšil přišel do funkce a vytýká Luďku Kulovi, že došlo k uzavření této smlouvy,“ podotkl Němec. 

Do exministra se ve čtvrtek obul i premiér Petr Nečas (ODS), podle kterého jsou pochybné zakázky na ministerstvu spravedlnosti nebezpečné. Nečas přímo prohlásil, že je nutné resort „odněmcovat“. Bývalý ministr ale v Otázkách poznamenal, že Nečas nemá relevantní informace. Němcova advokátní kancelář prý měla s ministerstvem uzavřenou jen jednu smlouvu, na základě které získala během čtyř let asi dva miliony korun. „Zakázky od státu u nás představují menšinu v celkovém objemu zakázek. Drtivá většina příjmů pochází od privátních subjektů,“ uvedl Němec. 

Diskuze se stočila i na zakázku pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, pro kterou bude nově vymáhat dluhy konsorcium soukromých firem, mezi nimi i Němcova advokátní kancelář. VZP má prý teď 30 miliard v nevymožených pohledávkách, sám Němec odhadl, že by mohly advokátní společnosti vymoci asi 30 %, tedy deset miliard korun. Stát za to podle smlouvy zaplatí zhruba 200-240 milionů, Němec ovšem zdůraznil, že jde o částku na čtyři roky a bude se o ní dělit šest firem, pro jednu to tak vychází na deset milionů korun ročně.

Média už dříve upozorňovala, že se advokátní kanceláři Němec, Bláha, Navrátilová po příchodu exministra začalo nebývale dařit u státních institucí. Radí už například energetické firmě ČEZ, Všeobecné zdravotní pojišťovně nebo Ředitelství silnic a dálnic. Němec vždy opakoval, že právnické zakázky nedostává díky svým kontaktům a že nemá vliv ani na tendry. „Je jasné, že by tady měla existovat nějaká karanténa a po dobu jejího trvání by člověk, který odejde z významné pozice, neměl možnost ucházet se o významné zakázky,“ domnívá se ředitel Transparency International Ondráčka. Němec ovšem v Otázkách připomněl, že z funkce ministra odešel v roce 2006, do advokátní kanceláře ale přišel až v roce 2009.

VZP
Zdroj: ČT24
Vydáno pod