Případné vydání Tomáše Pitra může podle švýcarské strany trvat až rok

Bern/Praha – Pokud bude zadržený podnikatel Tomáš Pitr vydán do Česka, mohlo by to podle švýcarské strany trvat až rok. Uvedl to mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli. Podle něj Pitr se svým okamžitým vydáním do Česka nesouhlasil a odmítl ho. Švýcarská strana už vyzvala české úřady, aby podaly oficiální žádost o Pitrovo vydání. Na to má česká strana 18 dní, u složitějších případů ji ale lze prodloužit až na 40 a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil uvedl, že Česko o prodloužení lhůty požádá. Švýcarské ministerstvo spravedlnosti pak bude zkoumat podklady. Švýcaři Pitra zadrželi, protože má záznam v Schengenském informačním systému, tedy bez ohledu na to, zda švýcarské zákony umožní jeho vydání.

Jak dlouho by případné vydání do Česka trvalo, bude do velké míry záležet na samotném Pitrovi. Zadržený podnikatel je teď v provizorní vydávací vazbě, proti svému zajištění ale může podat stížnost a poté se může obrátit i na soud. „Pokud člověk odporuje a využije všechny právní prostředky, může to trvat až rok,“ upřesnil mluvčí.

I když bývají zadržení ve Švýcarsku do svého vydání ve vazbě, Pitr by za zdmi věznice nemusel sedět po celou dobu. Příkladem může být slavný režisér Roman Polanski, který čekal na verdikt, zda ho země helvétského kříže vydá do USA. První dva měsíce byl sice Polanski ve vazbě, dalších sedm měsíců ale trávil v domácím vězení v luxusní horské chatě. „Polanski byl první a jediný případ. Nebyl ale na svobodě. Byl v domácím vězení. Musel nosit náramek a musel odevzdat své doklady,“ upozornil mluvčí.

Švýcarská policie zadržela Tomáše Pitra v úterý brzy ráno v rekreačním středisku Sv. Mořic. Švýcarské policisty na místo pravděpodobného pobytu Pitra upozornili detektivové z ÚOOZ, tuto informaci získali podle šéfa útvaru Roberta Šlachty v rámci prověřování případu praní špinavých peněz. Hledaný podnikatel u sebe při zadržení neměl žádné doklady, švýcarská justice proto musela jeho totožnost úředně prokázat.

Pospíšil vidí šance na Pitrovo vidání 50 na 50

Jestli ovšem Pitr stane v Česku před soudem, ještě jasné není. Česko nemá se Švýcarskem bilaterální dohodu o vydávání osob, jsme vázaní tzv. Evropskou úmluvou o vydávání z roku 1957. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) dnes na tiskové konferenci odhadl šance na vydání zhruba na 50 procent. Pitrův advokát dnes pro ČT uvedl, že jsou Pitrovy daňové delikty podle švýcarského práva promlčené a navíc tam ani nejsou trestné, takže se prý vydání do Česka neobává.

Pospíšil vytvořil na ministerstvu tým, který se vydáním Pitra zabývá. Vede ho náměstek Marek Ženíšek, který má na starosti mezinárodní vztahy. Žádost o vydání chce mít hotovou do 14 dnů pro případ, že by Švýcarsko lhůtu neprodloužilo.

Kovářová dala Pitrovi šanci na obnovení procesu

Pražský vrchní soud Pitrovi uložil v roce 2006 za daňové delikty z roku 1994 pětileté vězení. Do věznice ale nenastoupil a od června 2007 se podle
dostupných informací skrýval v zahraničí, proto byl na něj vydán evropský i mezinárodní zatykač. Podnikatel však stále tvrdí, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě. Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala v jeho kauze k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Soud dal následně Pitrovi a s ním odsouzenému Miroslavu Provodovi novou šanci na obnovu řízení, teď se tím musí znovu zabývat pražský městský soud.

Obžaloba vinila skupinu kolem Pitra z toho, že pomocí fiktivních faktur vymáhala po finančních úřadech vrácení daní. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát, státu tak měli způsobit škodu asi 51 milionů korun. Teď dostanou obžalovaní příležitost uplatnit nové důkazy. Provod si část trestu odpykal a letos byl propuštěn na svobodu.

Letos byl Pitr pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému trestu vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Pitr se spolupachatelem vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit a způsobili škodu přesahující 700 milionů korun.