Pronikání náboženství do výuky inspekce nemohla prověřit

Praha - Česká školní inspekce nemohla na soukromém pražském gymnáziu Amazon prověřit nařčení, že do výuky proniká náboženská výchova. Takovou prověrku totiž zákon neumožňuje. Podle inspekční zprávy je však gymnázium v celé řadě věcí podprůměrné. Inspektorky zjistily nedostatky v hygienických podmínkách, přijímacím řízení nebo ve vybavení školy.

Inspekce začala školu prověřovat po hromadném odchodu asi 20 studentů druhého ročníku začátkem tohoto roku. Stěžovali si, že ve vyučování se začalo stále více objevovat náboženství, škola přitom není církevní. „My nemáme oporu v zákoně, abychom to mohli prověřovat,“ upozornil mluvčí inspekce Libor Vacek.

I klasická inspekční prověrka však odhalila vážná pochybení. „Personální i materiální zajištění výuky je podprůměrné,“ konstatovaly inspektorky. Četné chyby se prý objevily také v přijímacím řízení, nedostatečné je i vybavení a prostory, ve kterých se škola nachází. „Někteří žáci, kteří se neztotožňují s pravidly stanovenými školou, popřípadě mají horší studijní výsledky, jsou vedením školy občas nevhodně označováni jako negativní,“ stojí také v inspekční zprávě.

Ředitelka příčiny inspekce popírá

Podle Vacka se proto inspekce na školu ještě letos vrátí, aby ověřila, do jaké míry se škola pokusila výtky odstranit. Zároveň prý poslali zprávu o inspekci na magistrát, který by mohl škole dokonce odebrat část státních dotací. Úřednice na magistrátu ale zatím nechtěla případ komentovat.

Gymnázium Amazon nabralo první studenty v září 2008. Škola se orientuje na výuku jazyků, hlavně angličtiny, vyučovaných rodilými mluvčími. Roční školné činí 32 000 korun. 

Majitelky gymnázia, které ho zároveň vedou, patří k Církvi adventistů sedmého dne. Ředitelka školy Eva Kudrnová ale náboženství ve výuce i jakékoliv rozdělení studentů na negativní a pozitivní už na začátku celé kauzy popřela. Studenti podle ní z gymnázia odešli kvůli špatnému prospěchu.

Gymnázium Amazon
Zdroj: ČT24