Vondra: Za podezřelé zakázky padne hlava odpovědného úředníka

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) ještě tento týden odvolá z funkce šéfa Úřadu pro dohled nad akvizicemi Romana Hoštu, který je podepsán pod podezřelými zakázkami Správy vojenského bytového fondu. Ministr dnes také předeslal, že renomovaná mezinárodní firma, kterou jeho ministerstvo v nejbližší době vybere, provede v majetkové sekci resortu forenzní audit.

Vondra, který je v úřadu jen dva týdny, reagoval tímto krokem na skandály okolo veřejných zakázek Správy vojenského bytového fondu, o nichž v posledních dnech informovala Mladá fronta Dnes (MfD). Právě Hošta je podepsán pod výsledkem tří výběrových řízení na renovace vojenských ubytoven a bytových domů, které byly zřejmě předraženy a na nichž údajně vydělala miliony společnost H+V Praha spojená s Hoštovým tehdejším podřízeným Kajetánem Kalivodou.

Hošta byl do funkce ředitele Úřadu pro dohled nad akvizicemi jmenován předchozím vedením ministerstva obrany, v jehož čele stál Martin Barták. „Považuji za nemožné, aby tento úřad vedl člověk… který ještě donedávna vedl Správu vojenského bytového fondu a který je pod některými z vyšetřovaných smluv osobně podepsán,“ řekl dnes na Hoštovu adresu Vondra.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Roman Hošta pro ČT

„K věci mohu uvést jediné, že postup byl v dané věci zcela podle zákona. Já jsem učinil veškerá opatření, abych zabránil dalšímu konání, podal jsem trestní oznámení a poskytuji plnou součinnost, aby tato věc byla prošetřena.“

Ministr už v pátek pověřil inspekci, aby zahájila vyšetřování v Úřadu pro dohled nad akvizicemi. Dnes se stejní inspektoři začali na Vondrův příkaz zabývat i šetřením ve Správě vojenského bytového fondu. Vondra také nařídil pozastavit všechny zakázky Správy vojenského bytového fondu.

Ekonomický náměstek ministerstva Tomáš Perutka, kterému podle deníku firma H+V Praha stavěla před třemi lety dům, bude muset Vondrovi dodat materiály, jež dokládají způsob financování této stavby. V srpnu pak ministr rozhodne, zda v Perutkově případě došlo ke střetu zájmů.

Případ okolo Kalivody už prověřuje i protikorupční policie. Předražené zakázky získaly neznámé firmy, které je postoupily právě H+V Praha. Až ta si za reálnou cenu najala skutečnou stavební firmu. Kauza se dostala na světlo, když H+V Praha nezaplatila ani stavební firmě Globe Estate, která práce na vojenských ubytovnách v Chotusicích, Táboře a zateplení bytových domů v Kozlově prováděla.

Sám Kalivoda z ministerstva odešel na začátku července, kdy bylo jasné, že se případ dostane na veřejnost. Připustil, že „zakázky začal“, neví prý ale, že skončily u jím spoluvlastněné společnosti. Podle MfD jej po této první reakci nebylo možné sehnat, stejně jako mladé majitelky dvou „prázdných schránek“, nastrčených neznámých společností, kterým úřad zakázky zadal. Redaktory navíc při práci na reportáži údajně fyzicky napadl Tomáš Krejča, syn dalšího spolumajitele H+V Praha.

Ve Správě vojenského bytového fondu není vždy vše v pořádku

Současná kauza není jediným případem podezřelých zakázek ve Správě vojenského bytového fondu. V roce 2006 policie zadržela šéfa správy Bohumila Neumanna, jednoho jeho podřízeného a podnikatele z Přerova, protože údajně podváděli se zakázkami při havarijních opravách budov. Správu provázejí také nedostatky v jejím hospodaření. Před čtyřmi lety je odhalil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Přišel mimo jiné na to, že na fond byly převedeny nezkolaudované nemovitosti nebo pozemky, na které byly uplatněny restituční nároky. Pochybění úřad nalezl také v systému přidělování bytů zaměstnancům ministerstva obrany. Chyby v hospodaření Správy vojenského bytového fondu odhalil NKÚ i v roce 2008. Správa tehdy pronajala některým zaměstnancům služební byty na dobu neurčitou, i když hrozilo, že armádu opustí. Podle zákona přitom může resort uzavřít s občanským zaměstnancem nájemní smlouvu jen na dobu trvání pracovního poměru. Mezi takové nájemce patřil například i tehdejší šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa, který na ministerstvu obrany působil v letech 2002 a 2003.

Roman Hošta
Zdroj: ČT24