V Dobříši soutěžili sportovní kynologové

Praha – V Česku se konal už popáté mezinárodní šampionát ve sportovní kynologii. Zúčastnila se ho padesátka špičkových kynologů z Česka a Rakouska. Psi soutěží ve třech kategoriích – poslušnost, obrana a stopy. Titul si odnese ten, kdo dokáže nasbírat nejvíce bodů. Mistrovství tentokrát hostila Dobříš.

Při testování poslušnosti musí pes chodit těsně vedle psovoda, dívat se na něj, nesmí se od něj oddálit, ani při změně rytmu či obratu. Podle ředitelky závodu Simony Kratochvílové je důležité, aby pes předváděl svoje umění s radostí a nadšením. Tak to požaduje i mezinárodní zkušební řád.

Vždy po skončení disciplíny udělí rozhodčí body. Své hodnocení pak musí před závodníky obhájit a vysvětlit. Je to proto, aby se předešlo zaujatosti a posílila se nezávislost při hodnocení.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

V rámci závodu byl také k vidění doprovodný program Dog Show, kdy pejskaři předvádí se svými čtyřnohými miláčky tzv. dogdancing, tancování se psem. V druhé části programu vystoupili jako již tradičně čeští policejní psovodi.

Vydáno pod