ÚOHS odhalil první kartel při zadávání armádních zakázek

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) odhalil první kartel při zadávání veřejných zakázek v Česku. Pěti firmám uložil pokutu celkem 4,9 milionu korun. Šlo o zakázky pro Vojenskou ubytovací a stavební správu v Litoměřicích. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Kvůli podezření z korupce policie v kauze zakázek pro Vojenské ubytovací a stavební správy v Česku loni stíhala přes 50 lidí. Korupci v armádě vyšetřovala kromě Litoměřic také v Brně, v Českých Budějovicích, Pardubicích či Praze. Pokuta je druhou nejvyšší sankcí, kterou ÚOHS letos uložil.

„Tento případ je první, ale jsme si zcela jisti, že ne poslední. Určitě v řadě oblastí dochází k podobným dohodám. Aktuálně vedeme i další řízení a myslím, že o tomto typu dohod ještě veřejnost uslyší,“ uvedl ředitel sekce hospodářské soutěže ÚOHS Michal Petr. „Týká se to zakázek, které byly realizovány v roce 2005 a 2006. Skutečně se průšvih stal, my se ho nezříkáme, nicméně dnes už by se to opakovat nemělo,“ přiznává pochybení mluvčí Jan Pejšek.

Společnosti HOKRA Spedition, INZET, PROMINECON GROUP, CBK SHIFT a NATURAL MYSTIC úřad pokutoval za vzájemnou koordinaci svých nabídek ve výběrovém řízení, v němž Vojenská ubytovací a stavební správa Litoměřice hledala provozovatele svých ubytoven. Objem zakázky podle Petra činil zhruba 12 milionů korun.

Výběrové řízení se konalo na podzim roku 2006. Zadavatel nejdříve zúžil losem počet uchazečů z 12 na pět a ty pak vyzval k podání nabídky. Vítězná nabídka společnosti HOKRA Spedition, která byla organizátorem kartelu, byla o 15 až 30 tisíc korun nižší než ostatní. HOKRA Spedition fungovala v celé kauze jako koordinátor. Ostatním firmám rozeslala po mailu částečně vyplněné formuláře, kde společnosti uvádí svou cenovou nabídku. Právě jednotlivé ceny i cena celková už byly vyplněny. Pokus o utajení celé akce prozradila i vzájemná korespondence, přestože se firmy snažily akci maskovat - měly například podat nabídky na papírech různých formátů a různé barvy.

ÚOHS upozornila na případ policie

Antimonopolní úřad se případem začal zabývat na základě upozornění a několika důkazů, které mu předala policie. Při stanovení výše pokut vycházel z obratu jednotlivých společností. Sankce podle Rafaje dosahují v některých případech až jednotek procent. Nejvyšší pokutu dostala společnost Prominecon Group, a to 3,679 milionu korun. Firmě HOKRA Spedition úřad uložil pokutu přes půl milionu korun. „Posuzovali jsme pouze jednu izolovanou zakázku a pouze to, že jedna firma v tomto konkrétním případě řídila ostatní tak, aby zakázku získala. Bližší kontakty mezi firmami se nám prokázat nepodařilo,“ dodal Petr.

Ministerstvo už podle svého mluvčího Jana Pejška kvůli větší transparentnosti zakázek zredukovalo počet vojenských ubytovacích a stavebních správ ze sedmi na tři: „Došlo i k výměně části vedení těchto organizací.“

Vojenská správa Litoměřice
Zdroj: ČT24