Nevidomý horolezec úspěšně zdolal stěnu Macochy

Blansko - Čtyřiatřicetiletý Jan Říha se stal prvním nevidomým horolezcem, který zdolal skalní stěnu v propasti Macocha. Skoro 80 metrů dlouhou trasu zvládl za pomoci dvou přátel za zhruba 2,5 hodiny. Na stěně si prý počínal velmi zkušeně, což mu vyneslo uznání kolegů. Říha si pokořením Macochy splnil sen, teď prý plánuje zdolat všechny nejvyšší vrcholy světa, dva už má přitom úspěšně za sebou.

Říha se nejprve s kamarády Jankem Bednaříkem a Pavlem Weisserem dostal traverzem z oblasti Dolního můstku, který se tyčí nad Macochou, do jeho úrovně pod Horním můstkem. Pak už trojici čekal výstup, Říha lezl uprostřed a jeho dva kolegové ho po celou dobu jistili. Tam, kde to bylo možné, mu poradili, kde se zachytit, zapřít, kam sáhnout a dát nohu. Pokud to nešlo, musel si pomoci sám. „On si vždy pozorně ohmatá skálu před sebou, vybere si tak bezpečnou cestu a šplhá dál. Nemá s tím problém,“ popisuje Bednařík.

Trasa pod Horním můstkem byla poprvé horolezecky zdolána v roce 1944. Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras povoluje každý rok na několik dní horolezcům, aby po ní zkusili své dovednosti. Pod můstkem je ve skalní stěně uložená knížka, kam se zapisují výstupy. Dnes do ní přibyl i ten Říhův.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Stěna Machochy je ale v porovnání s dalším Říhovým snem jen slabý odvar, nevidomý horolezec už totiž zdolal africké Kilimandžáro (5 895 metrů) i Elbrus (5 642 metrů) a podle svých přátel je na nejlepší cestě, aby se stal prvním nevidomým horolezcem, kteří zdolá nejvyšší vrcholy všech kontinentů. „Rozhodně se nijak nestresují s tím, zda to vyjde. Prostě se pokusíme zlézt jednu horu za druhou a ukáže se, zda někde narazíme na problém,“ dodal Říha s úsměvem.

Vydáno pod