V ČR je podíl zdravotnictví na HDP jeden z nejnižších

Praha - Podíl českého zdravotnictví na HDP je jeden z nejnižších mezi zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Uvedl to dnes server Lidovky.cz s odvoláním na údaje OECD za rok 2008. V tomto roce zaplatili v tuzemsku zdravotní pojišťovny, stát, kraje a občané dohromady za zdravotní péči 7,1 procenta HDP. Méně peněz mířilo na zdravotnictví ze zemí OECD jen v Polsku, Chile, Koreji, Turecku a Mexiku. Průměr zemí OECD činil v roce 2008 rovných devět procent. Nejvíc na zdravotnictví vydávaly USA s 16 procenty, u druhé Francie to bylo 11,2 procenta.

„Je jasné, že není možný skokový nárůst na 10 procent, kolik dávají na zdravotnictví vyspělé státy. Musíme si ale jasně uvědomit, že pokud chceme zdravotní péči kvalitní a dostupnou jako v Německu, bude stát jako v Německu,“ uvedl Milan Kubek, prezident České lékařské komory. V současnosti se podle Kubka šetří především na platech zdravotníků.

Také spoluúčast je v České republice podle čerstvých dat OECD relativně nízká, i když roste. Veřejné rozpočty platí zdravotnictví z 82,5 procenta, zatímco ve světě jde v průměru z veřejných peněz 72,8 procenta.

Podrobnější grafy však prý ukazují významný rozdíl. „V ostatních státech je totiž značná část spoluúčasti placená přes komerční připojištění. To u nás nefunguje, protože se není na co připojistit,“ píše server.

Nízký podíl výdajů na zdravotnictví na HDP v ČR ukázala i loni zveřejněná čísla. Podle tehdejších informací OECD tvořil v roce 2007 6,8 procenta, nižší byl jen v Turecku a Polsku.