Kaplického chobotnice možná dostane druhou šanci

Praha – Kontroverzní projekt Národní knihovny od architekta Jana Kaplického se možná opět vrátí do hry. Podporují ho totiž představitelé TOP 09, Věcí veřejných i ČSSD, proti stavbě je pouze ODS. Kaplický sice před třemi lety vyhrál mezinárodní soutěž, stavbě ale zabránilo odmítavé stanovisko pražských radní. Pokud se projekt prosadí, může se na jeho realizaci podílet světoznámá architektka Zaha Hadid. Za knihovnou stojí i nový ministr za TOP 09 Jiří Besser. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

„Rozhodně jako návrh do programu napíšu, že Praha vytvoří územní a plánovací podmínky pro to, aby stát mohl tuto investici v lokalitě, kam byla plánována, realizovat,“ uvedl předseda pražské TOP 09 František Laudát. Stranu povede v komunálních volbách bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, který se je nyní hlavním favoritem na pražského primátora.

Pro Kaplického projekt je i kandidátka VV Markéta Reedová, která má dokonce připravený plán, kde by mohla knihovna stát, pokud se nepovede získat pozemky na Letné: „Mohl by se vystavět na místě chátrajícího Paláce kultury na Vyšehradě. Stále není vyřešeno, co s ním, měl by se odstranit.“ O svém nápadu mluvila i se vdovou Eliškou Kaplicky. Ta podle ní preferuje spíše Letnou, i na Vyšehradě by ale projekt splňoval funkci „oka nad Prahou“. Za knihovnou stojí i pražský lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší. 

Jiří Besser, Markéta Reedová, Ondřej Pecha a Ivan Hnízdil v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Boris Šťastný:

„Potřebujeme vyřešit otázku Národní knihovny v Praze, to je bez diskuse. Že by ta stavba měla být co nejhospodárnější, říkám jako jasnou premisu. Spousta odborníků poukazovala na to, že je Kaplického stavba neekonomická, tedy říkám ne.“

ODS si ale stále stojí za tím, že Kaplického knihovnu v Praze nechce. Podle předsedy pražské ODS Borisa Šťastného je stavba neekonomická. Najít po volbách spojence ale bude pro stranu problematické. Magistrát se kvůli odmítavému stanovisku exministra kultury Václava Riedlbaucha projektem nezabýval. Nový ministr za TOP 09 Jiří Besser ale o blob stojí. „Pokud přijde ministerstvo s novým návrhem, bude se projednávat,“ uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Pokud se na magistrátu po volbách podaří knihovnu prosadit, nastane otázka financování projektu. Stavba by mohla vyjít na více než čtyři miliardy korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska ale nebudou příští dva roky pro takovou investici peníze. „Ale to neznamená, že by se nemělo hledat řešení,“ dodal. Pokud se povede peníze sehnat, Elišce Kaplicky přislíbila spolupráci na realizaci světoznámá architektka iráckého původu Zaha Hadid, nositelka Pritzkerovy ceny, která se v oblasti architektury považuje za obdobu Nobelovy ceny. Architekta také předsedala mezinárodní komisi, která návrhy na novou budovu Národní knihovny posuzovala.

Realizace kanceláře Zaha Hadid Architects:

  • Skokanský můstek Bergisel v Innsbrucku (2002)
  • Contemporary Arts Center v Cincinnati (2003)
  • Pozemní lanová dráha Nordpark v Innsbrucku (2005)
  • Butik Neil Barrett Flagship Store v Tokiu (2008)
Vydáno pod