Indický cyklista má v nohách 79 tisíc km, teď i pár českých

Praha - Bilance 26tiletého Inda Somena Debnatha a jeho cyklistického výšlapu kolem světa je ohromující. Během šesti let projel 48 zemí a v nohách má 79 tisíc kilometrů. Jeho cílem je upozornit na problém s virem HIV a také přiblížit lidem indickou kulturu. Nyní dorazil také do Česka.

Po světě jezdí tento indický cyklista už šest let a podle skromného plánu dalších deset bude. „Od lidí, které potkávám, se učím a získávám životní vědomosti a ty zase předávám dalším, které potkám. Hodně mi to dává,“ vysvětluje důvody, proč se mu nechce sesednout ze sedla a vrátit se domů.

Pod hlavičkou boje proti AIDS pořádá debaty ve školách a univerzitách i workshopy s pracovníky neziskových organizací. Mluví s místními, někde se zdrží týden, jinde měsíc. Kolo mu už třikrát ukradli. Pořídí ale nové a jede dál, někdy vstříc i nepříjemnostem. „V džungli jsem potkal tygry i leopardy, na 24 dní mě unesli Tálibánci. Bylo těžké tyhle situace zvládat. Ale jsem živý, protože chci žít a protože chci cestovat,“ vypráví Debnath.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Do projetí naplánovaných 191 zemí mu ještě dost zbývá. Třeba za Australanem, se kterým se dal do řeči na Pražském hradě, došlape do jeho rodné Tasmánie až v roce 2019. Česko plánuje Somen brázdit do příští středy. Dalšími štacemi pak budou Německo, Polsko nebo Litva.

Vydáno pod