Tituly z plzeňských práv podle nového posudku nelze odebrat

Plzeň - Vedení Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni má nový právní posudek, podle něhož údajně není možné odebírat tituly pochybným studentům právnické fakulty. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Expert na správní právo a pedagog právnické fakulty František Korbel přitom ještě ve čtvrtek uvedl, že o titul zřejmě přijde asi deset lidí, u nichž má univerzita silnou argumentační pozici a důkazy. Největší část z nich tvoří absolventi magisterského studia. Podle nové analýzy advokátní kanceláře Jansta&Kostka ale ke zpochybnění studia nestačí podklady, které škola má, uvedl server.

Práva si nechala před časem vypracovat tři právní rozbory včetně posudku ministerstva školství. Všechny dávaly šanci na odebrání titulů. Nová analýza snahu o odebrání titulů nezastaví, reagoval podle serveru Korbel. „Ale povede nás k větší opatrnosti při přípravě správního řízení. U případů, kde to nedokážeme prokázat, řízení zastavíme, ale zároveň detailně popíšeme, že to je jen z důkazní nouze, nikoliv, že by byly pochybnosti vyloučeny,“ doplnil. Končící reformní děkan a nově jmenovaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil prý byl novou právní analýzou zaskočen. „Jsem v šoku, je to pro mě úplná novinka. Navzdory jejím závěrům ale trvám na svém názoru, že musíme k odebrání titulů přistoupit, ať rozhodne soud. Jinak škola nebude nikdy očištěna,“ řekl Aktuálně.cz.

Nový posudek je podle něj dalším právním názorem do doby, než rozhodne soud. K očistě školy je podle něj nutné se o odebrání titulů pokusit. Vypracování analýzy zadal rektor Josef Průša. „U Jansty jsem si ji zadal proto, protože se mi tři posudky, které již máme, zdály jednostranné a neprůkazné. Navíc Jansta nikdy nebyl nijak s fakultou spojen, tak jsem to bral jako nezávislý posudek. Teď musíme udělat průnik všemi čtyřmi,“ cituje server Průšu.

Rektor nicméně navzdory novému posudku potvrdil odhodlání univerzity pokusit se o odebrání titulů. Nová analýza podle Aktuálně.cz vychází z toho, že zpochybnit právo na titul lze pouze na základě zpochybnění studia konkrétního studenta. K tomu ale prý nemá plzeňská fakulta dostatečné podklady. „Zcela irelevantní je skutečnost, že bývalý student není schopen doložit absolvování předepsaných zkoušek,“ cituje server analýzu. Podle ní student nemá povinnost si doklady o složení zkoušek uchovávat a nemá ani povinnost složení zkoušek zpětně dokládat, také zpochybnění zkráceného studia může být podle analýzy podceňují možné výjimečné schopnosti nadprůměrných studentů.

Posudek rovněž poukazuje na hrozby žalob na ochranu osobnosti a případně náhrady škody a soudní náklady. Škola zahájila celkem 69 správních řízení, z toho 41 s absolventy magisterského studia, sedm v případě bakalářského studia, devět s držiteli titulu Ph.D. a 12 s absolventy rigorózního řízení, jež obdrželi titul JUDr. Dotyční se nyní mohou vyjadřovat a předkládat důkazy, což někteří dělají.