Klaus jmenoval novou koaliční vládu ODS, TOP 09 a VV

Praha – Prezident Václav Klaus dnes jmenoval na Pražském hradě novou vládu. Česko bude ode dneška řídit koaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných pod taktovkou předsedy občanských demokratů Petra Nečase. Vláda chce odpovědně hospodařit a bojovat s korupcí. Po dnešním jmenování ale musí nejprve do třiceti dnů získat důvěru sněmovny. V té disponuje pohodlnou většinou 118 poslanců. Členové nového kabinetu se ihned po svém jmenování přemístili na Úřad vlády, kde je přivítal Nečasův předchůdce Jan Fischer. Vláda se rovnou sešla i k prvnímu jednání. Nečas chce mít programové prohlášení do 4. srpna. O šest dní později by sněmovna měla hlasovat o vyjádření důvěry vládě.

Noví ministři složili na Pražském hradě slavnostní slib, který stvrdili podpisem. Odpoledne se devět z nich ujme svých úřadů. Na posledních pět přijde řada ve středu. Vláda už na svém prvním jednání zvolila předsedu TOP 09 a staronového ministra zahraničí Karla Schwarzenberga prvním místopředsedou kabinetu. Vicepremiérem se stal také předseda Věcí veřejných Radek John, nový ministr vnitra.

Prezident kabinetu popřál, aby byl stabilní. Má se podle něj pustit do reforem, ale nikoli do revoluce, a navázat na práci svých předchůdců. Nečasova vláda podle Klause nastupuje v těžké době, může ale ukázat, že Česká republika je schopna obstát: „Nejedná se o revoluci, nejsme na počátku. Už jsme došli hodně daleko, a proto bych si moc přál, abyste ve vaší práci uměli navázat na práci vlád předcházejících, aby nastala potřebná kontinuita.“

Nečas na Hradě poděkoval oběma svým partnerům a ocenil, že společnými silami našli shodu na koaličním programu. Nová vláda podle něj bude pracovitá. V to, že noví ministři letos s prázdninami nepočítají, doufá i prezident. Končící premiér Jan Fischer a celá jeho vláda se podle Nečase zhostili své role se ctí. Připomenul, že Fischer se ujal řízení země v nestandardní situaci a neměl podporu ve sněmovně. Odcházející premiér na oplátku popřál Nečasově vládě úspěch a štěstí, i když začíná pracovat v den, kdy je datum 13. Premiérovi a jeho vládě už blahopřál i šéf Evropské komise José Barroso, který podle oznámení EK věří, že s kabinetem Petra Nečase se Česko vyrovná s ekonomickou krizí.

Lídři ODS, TOP 09 a VV vyjednávali o společné vládě už od voleb, koaliční smlouvu slavnostně podepsali v pondělí večer. V sedmi programových kapitolách stanovili například to, že bude zavedeno školné na vysokých školách, že bude zrušen poplatek za položku na receptu či že maximálně zprůhlední zadávání veřejných zakázek.

ODS má v novém kabinetu šest míst, TOP 09 pět a VV čtyři. Kabinet je složený pouze z mužů.

ČSSD i KSČM už oznámily, že Nečasovu vládu nepodpoří. Nesouhlasí s jejím programem, personálním obsazením a vytýkají jí i absenci žen. „Je tam řada věcí, které jsou pro nás nepřípustné. Ekonomický program se veze po bedrech nízkopříjmových a středněpříjmových skupin,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Koaliční smlouva je podle něj navíc nejasná, zejména na to, jak je obsáhlá. Sociální demokraté přesto zřejmě v některých bodech najdou s vládou společnou řeč – zřejmě podpoří například přímou volbu prezidenta.