Na Pardubicku se zřítil vojenský letoun L-39

Pardubice - U Holic na Pardubicku spadlo dnes vpodvečer do lesa vojenské cvičné letadlo L-39 Albatros, oba piloti se ze stroje včas katapultovali. Vyplynulo to z informací mluvčí armády a krajských hasičů Venduly Horákové. Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková sdělila, že se nehoda stala v 18:25. Na palubě letounu z Centra leteckého výcviku z Pardubic byly dvě osoby. Při letu piloti zjistili závadu na motoru. Navedli letoun do neobydleného prostoru a katapultovali se, neutrpěli vážná zranění. Příčiny nehody se vyšetřují, dodala Růžičková.

Mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková řekla, že jim byla v 18:34 ohlášena nehoda cvičného vojenského letadla v holické části Koudelka. Na místě zasahovalo šest jednotek hasičů. Hasili dvě ohniska asi 300 metrů od sebe. S likvidací požáru jim pomáhal vrtulník. Velitel zásahu Miroslav Wilder na místě neštěstí sdělil, že zásah komplikovalo horko a sucho, proto se rychle rozhořel les. S hašením pospíchali, aby se oheň nerozšířil na větší prostor.

Vlastimil Picek, náčelník Generálního štábu Armády ČR

„Piloti navedli letoun do neobydlené části a poté se podle platných metodik katapultovali.“

Podle vedoucího lékaře krajské záchranné služby Otomara Kušičky oba piloti vyvázli jen s velmi lehkými zraněními a vrtulník je přepravil na vojenské letiště v Pardubicích. Prostor kolem lesa je obehnán páskou, místo střeží policie. Trosky letadla v lese podle zpravodajky ČTK nejsou vidět. Zásahu záchranářů přihlíželi lidé z okolí. Krajská policejní mluvčí Markéta Janovská řekla, že havárii letadla nahlásilo více lidí. Seběhli se k místu a sbírali kousky letadla, aby měli „trofej“. Policie je žádá, aby úlomky kvůli vyšetřování nehody vrátili.

Poslední známá nehoda letounů L-39 se stala v září 2007, kdy o sebe křídly zavadily dva stroje vracející se ze Dne NATO v Mošnově. Piloti s poškozenými stroji přistáli bez problémů, nikdo nebyl zraněn. Kvůli nehodě platil několik dní zákaz cvičných letů proudových bojových letounů. Tragičtější následky měla havárie letadla L-39 Albatros 1. srpna 2001 nedaleko Pelhřimova, kdy při nehodě pilot zahynul.