Soud udělil Koženému deset let ve vězení

Praha - Za podvod mají jít bývalý prezident harvardských fondů Viktor Kožený a jeho kolega Boris Vostrý každý na deset let do vězení. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud. Podle obžaloby oba způsobili Harvardskému průmyslovému holdingu šestnáctimiliardovou škodu, kterou navíc mají nahradit. Podle rozsudku vyvedli hodnotné akcie na Kypr a ve fondech je nahradili bezcennými. Kožený i Vostrý jsou stíháni jako uprchlí. Rozsudek není pravomocný, proto se jejich advokáti na místě odvolali.

Advokáti obou mužů vinu svých klientů popírali a navrhovali soudu, aby je obžaloby zprostil. Vostrý žije ve středoamerickém státě Belize, Kožený na Bahamských ostrovech. O jeho vydání se pokoušely Spojené státy, kde čelí muž obvinění z uplácení a praní peněz. Bahamský odvolací soud letos v lednu odmítl vydat Koženého do USA.

Obžaloba se týká celkem 110 obchodů s cennými papíry. Pouhé listinné důkazy byly shromážděny v 39 bednách. Předseda senátu Dušan Paška dnes četl rozsudek přes 3 hodiny. Kožený s Vostrým podle obžaloby v letech 1995 a 1996 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů i Sklo Unionu Teplice a poškodili Harvardský průmyslový holding, který následně skončil v likvidaci.

Dušan Paška, předseda soudního senátu:

„Oba obžalovaní jednali v úmyslu dostat se k majetku a obohatit se, uvést v omyl akcionáře, kteří s velkou důvěrou investovali do těch investičních fondů a kteří podlehli obrovské mediální kampani.“

Vina obou někdejších členů firemního vedení byla podle Pašky prokázána právě listinnými důkazy a výpovědmi svědků. Proti znění verdiktu se ihned ohradil advokát Koženého Martin Korbař, někdejší šéf Harvardských fondů se prý nedopustil viny na akcionářích. „Podle mého názoru tam není naplněna skutková podstata podvodu tak, jak to bylo zažalováno, protože nikoho neuvedl v omyl, akcionáři v tomto případě nemohou být uvedeni v omyl,“ řekl právník po skončení jednání.

Proces je podle Koženého politickým útokem

Sám Kožený označuje proces s ním za „politický atentát ČSSD na privatizaci a jeho osobu“. „V tomto směru je mi zcela jedno, jestli mě ideologický nepřítel odsoudil na deset let nebo uložil trest smrti,“ sdělil. Dodal, že si za obchody, které uskutečnil před 15 lety, dodnes stojí. „Byly dělány proto, aby se docílilo koncentrace vlastnictví… To bylo v zájmu širší společnosti tak jako akcionářů HPH,“ uvedl Kožený. Na svou práci je bývalý prezident harvardských fondů podle svých slov hrdý. Jeho někdejší kolega Vostrý se podle obžaloby podílel na některých obchodech.

Harvardské investiční fondy měly podle státního zástupce ještě v roce 1995 akcie 51 českých podniků. Akcionáři věřili, že se investováním do těchto atraktivních a prosperujících firem zhodnotí jejich finanční prostředky. Fondy však začaly z Koženého iniciativy převádět akcie na kyperské společnosti, ve kterých byl muž mnohdy angažován. Cenné papíry těchto podniků však nebyly veřejně obchodovatelné.

Vostrý se podle obžaloby podílel na některých obchodech s Koženým, některé dokončil. Podle státního zástupce také zatajoval akcionářům informace o stavu jejich portfolií. Obžalovaní prý také uskutečňovali takzvaná drancovací kolečka, při kterých převáděli akcie z jedné společnosti na druhou a zpět, ale za různé ceny.