Nového ombudsmana poslanci nezvolili, výběr začne znovu

Praha - Poslanecká sněmovna ve dvou kolech nedokázala zvolit nového ombudsmana po zesnulém Otakaru Motejlovi. Ani jeden z možných nástupců totiž nedokázal získat potřebný počet hlasů pro platné zvolení. Celý proces včetně kandidatur se tak bude opakovat ve lhůtě dalších 60 dnů. Největší šance měla již před začátkem volby předsedkyně Českého helsinského výboru a někdejší zástupkyně Motejla Anna Šabatová. S přehledem sice postoupila z prvního kola se 79 hlasy, v následné volbě však dokázala získat pouze pět nových. Do závěrečné volby ji doprovodila bývalá poslankyně ODS Eva Dundáčková, která ve druhém kole získala 59 hlasů. Koloběh vybírání nového veřejného ochránce práv v nejbližší době začne znovu od začátku.

Čtveřici možných ombudsmanů, nominovanou prezidentem Klausem a Senátem, doplňovala předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová a politický aktivista John Bok, v první volbě však shodně získali důvěru pouze od šesti poslanců. Právě kandidatura Brožové vzbuzovala v poslaneckém plénu největší kritiku. Strany Věci veřejné i KSČM odmítaly její angažovanost kvůli funkci ve vedení Nejvyššího soudu. Podle komunistů šlo o jasný střet zájmů. Odpovědí Brožové byl slib případné rezignace, která nabývá platnosti až po třech měsících. Proto by jí ministr spravedlnosti musel navíc dočasně zprostit funkce, aby umožnil složení slibu ochránce práv do deseti dnů od zvolení. 

Věci veřejné kvůli kandidatuře soudkyně dokonce oznámily, že nezvednou ruku pro žádného z kandidátů. „Klub Věcí veřejných má vážný problém s kandidátkou Brožovou, z našeho hlediska je to neplatná kandidátka pro střet zájmů. Pokud dnes dojde k volbě ombudsmana, máme závazné stanovisko, že nebudeme hlasovat o žádném z kandidátů,“ řekl poslanec Josef Dobeš. Po poradě poslaneckého klubu nakonec svůj protest VV vyřešily odevzdáním prázdných hlasovacích lístků.

ČR zatím nového ombudsmana nemá (zdroj: ČT24)

Klub KSČM si místo toho po první volbě pozval obě „finalistky“ na jednání a posléze svým poslancům nezávazně doporučil volbu Šabatové, která se tak stala nejpravděpodobnější nástupkyní Motejla. Svou podporu jí totiž již dříve vyjádřila ČSSD i TOP 09. Podle průzkumu agentury STEM/MARK by přitom v křesle nového ochránce práv 41 procent dotázaných Čechů chtělo právě Annu Šabatovou. Nejmenší, pouze jednoprocentní podporu měla Eva Dundáčková, prosazovaná občanskými demokraty.

Nezvolení ombudsmana kritizoval nejvíce klub sociálních demokratů. „Mrzí nás, že dnes sněmovna nezvládla svou funkci zvolit nového ombudsmana. Je to vážná chyba. Nyní si to vyžádá nové nominace a dojde k určitému zdržení,“ řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Občanští demokraté byli ve svém hodnocení optimističtí. „Já pevně věřím, že nové návrhy, které prezident a Senát pošlou do sněmovny, budou úspěšnější,“ dodal šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Jde podle něho o svobodné rozhodnutí poslanců.

Senát a prezident by nyní měli během 60 dnů opět navrhnout kandidáty. Dle zákona mají pravomoc vyzvat nové osoby či dát opětovně šanci dnes neúspěšným. Klaus doporučil do dnešní volby Dundáčkovou a Boka, horní komora poslancům nabídla Brožovou a Šabatovou.

Sněmovna dnes potvrdila včerejší zvolení všech předsedů výborů. Svého šéfa ve čtvrtek nezvolil pouze petiční výbor, protože by měl být v budoucnu sloučen s kontrolním. Podle koaliční dohody získala ODS předsedy šesti výborů, ČSSD, TOP 09 i VV mají po třech, komunisté získali jednoho.