Na hrádku Aichelburg se zřítil mostek se 17 svatebčany

Horní Maršov - Při pádu mostku u lesního hrádku Aichelburg u Horního Maršova na Trutnovsku se zranilo sedm lidí, kteří sem přijeli na romantickou svatbu. Na místě jsou záchranáři, kvůli transportu zraněných bude uzavřen hlavní silniční tah z Trutnova do Pece pod Sněžkou. Příčinu pádu mostku vyšetřuje policie, do ukončení ohledání místa činu je památka uzavřená. Příčinou byl však zřejmě shnilý trám, který neudržel tíhu 17 svatebčanů, kteří se nahrnuli na jednu stranu.

„Přímo na hrádku se konal svatební obřad, po kterém se 17 lidí postavilo na mostek, který se zřítil, a sedm ze svatebních hostů utrpělo zranění,“ potvrdil mluvčí trutnovské policie Jiří Prouza. Nejvážnější zranění podle něj utrpěla nevěsta, kterou převezl vrtulník do hradecké nemocnice s podezřením na poranění páteře. Další tři lidé utrpěli zlomeniny, zbývající zranění vyvázli s drobnějšími poraněními.

Záchranáři museli na místo neštěstí vystoupat v těžko přístupném terénu. „Hasiči museli s nosítky a dalším nezbytným vybavením vyjít zhruba 200 metrů do strmého kopce, aby se dostali ke zraněným osobám. Ty hasiči ošetřili a postupně snesli na přístupné místo,“ informovala mluvčí hradeckých hasičů Martina Žahourková. Kvůli zásahu u neštěstí policie uzavřela hlavní silniční tah mezi Pecí pod Sněžkou a Trutnovem. Po 14:30 byla cesta opět průjezdná.

Pavel Klimeš z rodinné firmy Veselý výlet, která půjčuje zájemcům o prohlídku hrádku ve svých informačních centrech klíče, dnes ČTK řekl, že o konání svatby na hrádku oficiálně nevěděli. „Příčinou neštěstí byl zřejmě shnilý trám, který nevydržel zátěž, když se 17 lidí při focení nahrnulo na jednu stranu mostku,“ řekl Klimeš. Stav dřevěného mostku vedoucího k hrádku kontroloval letos na jaře, žádné poškození prý tehdy nebylo patrné. „Do opravy mostku bude Aichelburg uzavřený,“ dodal Klimeš.

Hrádek Aichelburg

Lesní hrádek Aichelburg stojí na lesnatém úbočí Světlé hory v nadmořské výšce 736 metrů nad mořem. Stavba romantické zříceniny, kterou postavil lesní personál panství Maršov jako památník Bertholda hraběte Aichelburga, byla ukončena v roce 1863. V roce 1995 vzniklo sdružení Hradní společnost Aichelburg, které začalo s obnovou památky. Byla zpřístupněna v roce 2000.