Budoucí koalice zruší poplatek za položku na receptu

Praha - Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) uzavřeli po tříhodinovém jednání poslední ze sedmi programových kapitol koaliční vlády - zdravotnictví. Poplatek za položku na receptu, který nyní platí pacienti v lékárnách, bude zrušen, jak si přála strana budoucí koalice Věci veřejné. Za celý recept pacient zaplatí 30 korun. Levné léky, třeba acylpyrin, si budou lidé platit ze svého. Podoba regulačních poplatků byla posledním z programových rozporů formující se vlády. V pátek vytvoří text koaliční smlouvy. O víkendu budou návrh schvalovat stranické orgány a VV zorganizují referendum.

Nově by měli pacienti platit za pobyt v nemocnici, a to místo stávajících 60 korun stokorunu v případě, že se nerozhodnou pro nadstandard. Zvýší se také regulační poplatky za návštěvu specialisty bez doporučení obvodního lékaře. U praktických lékařů zůstane zachován poplatek ve výši 30 korun.

Zrušení poplatku za položku na receptu podle premiéra žádnou finanční ztrátu pro zdravotnictví neznamená. „Celkový regulační efekt bude stejný, jako je dnes použití poplatku za položku na receptu,“ uvedl předseda ODS Petr Nečas. Platba za recept bude konstruována tak, aby zacelila ztrátu lékárníků ze zrušení poplatku za položku a skutečnosti, že pojišťovny už nebudou přispívat na levné léky. Podle Nečase se celkem jedná asi o tři miliardy korun.

Radek John, předseda Věcí veřejných

„My jsme velmi vděční za zrušení té absurdní položky za poplatek na receptu. Uvědomujeme si, že tím vzniká několikamiliardový výpadek. Proto byla shoda na vyjmutí levných léků.“

Koalice chce každý rok vyhodnocovat dopady poplatků

Regulační poplatek za pobyt v nemocnici přiblíží podle Nečase náklady reálným nákladům na „takzvané hotelové služby“. „Bude odlišeno, zda se jedná o nemocniční zařízení, kde leží dejme tomu deset pacientů na pokoji, od nemocničního zařízení, kde jsou třeba jen tři lidé,“ vysvětlil. Podle názoru koalice jsou dnešní poplatky neadekvátní nákladům. Na žádost Leoše Hegera (TOP 09) nominovaného na ministra zdravotnictví bude koalice každý rok vyhodnocovat sociální dopady regulačních poplatků na jednotlivé skupiny obyvatel.

Předseda ODS a premiér Nečas novinářům po tříhodinovém jednání řekl, že dohoda je kompromisem. Do roka chce podle něj koalice stanovit, co je standardem hrazeným pojišťovnou, a co už ne. „Bude jasně definováno legislativou, co je nárok každého pojištěnce, a co tím pádem bude hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, a co hrazeno nebude,“ řekl novinářům Nečas. Predefinovat nadstandard má ministerstvo zdravotnictví.

Rozhodnutí o budoucnosti poplatků a uzavření kapitoly zdravotnictví znamená konec programového vyjednávání koaličních stran. Ty si nyní ještě chtějí v procesní části koaliční smlouvy upravit pravidla, kterými se budou řešit mechanismy spolupráce i případné spory a neshody uvnitř koalice.

Text koaliční smlouvy by měl být vytvořen nejpozději do pátku. O víkendu pak budou návrh schvalovat stranické orgány. V neděli večer by mělo skončit také internetové hlasování příznivců Věcí veřejných. Pokud se strany dohodnou, prezident jmenuje vládu příští týden v úterý. Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase má vláda v úmyslu co nejdříve zasáhnout do příprav státního rozpočtu na příští rok.