Lesní mateřské školky jsou populární v Německu, v září se otevře první i u nás

Praha - Od září odstartuje v Česku zajímavý experiment – otevře se totiž první třída v lesní mateřské školce. Od klasické se liší hlavně tím, že v ní děti tráví skoro veškerý čas venku, a to i za nepříznivého počasí. Děti si budou venku hrát, učit se i spát. V případě deště se mohou schovat třeba v jurtě nebo maringotce. Ministerstvo školství zatím povolilo pokusné otevření jen jedné třídy, zákon totiž zatím s lesními školkami nepočítá.

První lesní školky vznikly před sto lety ve Švédsku, pak se rozšířili do Dánska a Německa, kde jich je v současnosti přes tisíc. „Obecně se dá říct, že jsou děti pohyblivější, protože se denně pohybují terénem, který je nerovný, se spoustu překážek,“ zmiňuje jednu z výhod odborná garantka lesních školek Tereza Vošáhlíková. 

V Česku zatím funguje jen několik lesních klubů pro děti, slovo školka v názvu mít nesmí. Nesplňují totiž přísné hygienické podmínky. Předpisy počítají jen s kamennými školkami, nařizují třeba počet záchodů nebo umyvadel. V lesní školce je ale voda třeba jen v barelu a jeden kompostovací záchod, jinak se chodí do přírody. 

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

V září se otevře první pokusná třída v soukromé školce v pražském Toulcově dvoře, který slouží jako středisko ekologické výchovy. Na povolení ale čekají i další. Podle Kateřiny Jančáříkové z Pedagogické fakulty UK jsou lesní školky novým trendem, po kterých se rodiče ptají. Je to prý zřejmě reakce na postupné odcizování dětí od přírody. 

Na další lesní školky si ale rodiče i děti zřejmě počkají několik let, ministerstvo totiž nejdřív musí vyhodnotit pilotní projekt. Odborníci ale očekávají, že pokud dopadne dobře, lesních školek rychle přibude.

Lesní mateřská škola
Zdroj: ČT24
Vydáno pod