Bárta: Pokud bude vypsán nový tendr na náramky, ABL se ho nezúčastní

Praha – Věci veřejné před volbami slibovaly radikální omezení státních výdajů na Poslaneckou sněmovnu. Mimo jiné toho chtěly dosáhnout snížením počtu sněmovních výborů alespoň o třetinu. Z úvodních jednání nových poslanců však vyplývá, že s plány VV to zas tak horké nebude – zmizet by měl jen jeden jediný. O šetření v rozpočtu dolní komory a rozdělování vládních postů mezi koaliční strany v Interview ČT24 diskutoval místopředseda Věcí veřejných Vít Bárta. Podnikatel rovněž mluvil o problematice konfliktu zájmů a vyjádřil se ke svému nedávnému odprodeji akcií firmy ABL, jež se účastní výběrového řízení pro dodávku náramků pro domácí vězení.

„Reálně se nakonec zruší dva výbory, bezpečnostní výbor a výbor pro obranu totiž budou obsazeny personálně shodně,“ vysvětluje Vít Bárta s tím, že výdaje sněmovny klesnou zejména díky změnám v odměňování předsedů a místopředsedů jednotlivých výborů a výraznému seškrtání komisí, které jsou prý podobně finančně náročné. Na setkání K9 se údajně také jedná o snižování platů poslanců a zdanění jejich náhrad. Věci veřejné navíc chtějí vyúčtovávat jen ty náhrady, na které budou mít poslanci konkrétní účtenky, vše ostatní by museli zákonodárci vrátit, dodal Bárta.

Zástupci rodící se koalice od počátku vyjednávaní svorně prohlašují, že se ještě o poměrném rozložení rezortů mezi strany ani o jejich personálním obsazení bavit nezačali; podle kuloárních zdrojů však již předběžná dohoda existuje. ODS by podle ní měla dostat šest ministerstev, TOP 09 pět a VV čtyři. Bárta však uvedl, že o tomto tématu se koalice bude bavit, až se shodne alespoň na polovině programových témat. „Pro nás je nyní mnohem důležitější diskutovat o tématech, jako je rozpočet ministerstva obrany, o rezortu školství či o podnikání,“ tvrdí člen vyjednávacího týmu Věcí veřejných.

Bárta: Nechci se zbavit zodpovědnosti za konflikt zájmů

Média v úterý informovala, že Vít Bárta prodal svůj podíl v bezpečnostní agentuře ABL svému bratrovi. Novopečený poslanec však vylučuje, že by se prodejem svých akcií snažil zbavit zodpovědnosti za případný konflikt zájmů mezi ním a společností ABL. Bárta tento pokračující problém hodlá řešit tím, že jeho bývalá firma nebude moct získávat jakékoliv zakázky, které by byly spojené s Bártovou osobní působností ve veřejné správě.

Bárta o svém vztahu k ABL

„Kodex strany Věci veřejných jasně říká, že bez ohledu na to, jestli jsem prodal, nebo neprodal akcie firmy, tak tady existuje konflikt zájmů. Už jenom tím, že můj bratr je akcionářem firmy.“

Firma ABL se momentálně účastní výběrového řízení vypsaného ministerstvem spravedlnosti na dodávku náramků pro hlídání odsouzených, kterým bylo uloženo domácí vězení. Bárta ale již dříve tento tendr zpochybnil a slíbil, že jeho strana bude prosazovat jeho zastavení. V Interview ČT24 dnes navíc uvedl, že je se svým bratrem, nynějším majitelem agentury, domluven, že pokud budou VV ve vládě, ABL se případného nového řízení již účastnit nebude.

Na druhou stranu, ale Bárta odmítl, že by tato firma s miliardovým obratem měla být vyloučena ze všech zakázek se státní účastí. Podle něj totiž konflikt zájmů hrozí pouze v případě rozhodování o konkrétních tendrech a z parlamentního hlasování by pak museli být vyloučeni všichni poslanci, kteří jsou nějak podnikatelsky činní. „Pokud třeba majitel pivovaru vstoupí jako úspěšný politik do sněmovny, tak mu přeci nemůžete zakázat, aby blokoval jakékoliv hlasování týkající se například ochrany malých pivovarů,“ uzavřel spornou otázku Vít Bárta.